Katılımcı, Cami Tasarımı Fikir Yarışması

Katılımcı, Cami Tasarımı Fikir Yarışması

Mimari Rapor

Camiler; ibadet etme, Allah’ı anma, eğitim-öğretim, birlik ve dirlik, huzur ve sükun mekanlarıdır. Kulun yaratıcısına en temiz duygularla dualar ettiği; dinle, sosyal ve ahlaki konularla ilgili yeni şeyler öğrendiği, yeri geldiğinde tek başına ibadet yapabildiği mekandır.

Günlük hayatta her kul farklı telaşlar içindedir ve farklı işler yapmaktadır. Yani bir dağınık düzen vardır. Ancak ezan vaktiyle birlikte her kul içinde bulunduğu telaşlardan kurtulup kıble yönünde bir araya gelir. Kıble cephesinde açılan düşey camların her biri farklı bir kulu temsil etmektedir. Ve bu kulların kıbleye dönüp bir arada ibadet ettiklerini temsil etmektedir. Bu pencerelerin farklı boyutlarda olması da her bir kulun günlük hayatta farklı bireyler farklı kimlikler olduğunu ve günlük hayattaki karmaşayı temsil etmektedir.

İslamiyet dini doğudan batıya doğru gelişmiştir. Bunu da yapıda vurgulamak için doğu cephesinde bir cam açılmıştır. Kıble cephesindeki kulu temsil eden camlar ise doğu tarafında daha sık batıya gittikçe azalmıştır. Böylelikle İslamiyet’in doğudan batıya doğru yayıldığı fikri vurgulanmış böylelikle de hem batı güneşi yapıya daha az alınmıştır.

Minareden yapının üzerinden kırılıp geçen bir güneş kırıcı sistem tasarlanmıştır. Bu kırıcılar 5 tanedir ve bu kırıcılar İslamiyet’in 5 şartını temsil etmektedir. Yapının üzerinden kırılarak gelen bu kırıcılar caminin cephesinde yapıyla birleşir ve burada musalla taşını oluşturur. Buysa İslamiyet dinine göre bir kulun ezanla dünyaya gelip selayla bu dünyadan ayrılışını temsil eder.

Camiler sadece erkeklerin kullandığı ibadethaneler değildir. Bundan dolayı kadın kullanıcılar için özel bölümler tasarlanmış, ayrıca kadınların ev ekonomisine de katkıda bulunmaları amacıyla evde yaptıkları el işlerini, yiyecekleri veya organik ürünleri satabilecekleri bir pazar yeri tasarlanmıştır.

Geleceğin büyükleri çocuklarımız da unutulmamıştır. Camiler sadece yaşlıların gideceği bir yer değildir. Kur’an kursuna gelen çocukların veya camiye ailesiyle gelen çocuklar için çocuk oyun alanları yapılmıştır.

İslam dininde yardımlaşma kavramı çok önemlidir. Günümüzde evi olmayan insanlar hala mevcut. Bu insanların barınma ihtiyacını giderebileceği evsiz evleri cami lojmanına bağlı bir şekilde tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın