Haliç’e AVM’li Yat Limanı

İstanbul'un gözbebeği Haliç'e yat limanı geliyor. Beyoğlu kıyısında bulunan tarihi Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kurulacak projeyle yaklaşık 70 yatlık kapasiteye sahip yat limanı yapılacak.

Projeyi hazırlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan edindiğimiz bilgiye göre yat limanın sahasında projeye dahil tesisler yer alıyor. Bu tesisler arasında Otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar ve bir de cami yer alıyor. Proje, İstanbul’un 1/100.000’lik çevre düzeni planına ve Beyoğlu ilçesinin imar planına aykırı.

Bakanlık, proje dahilindeki yat limanın yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına işletilmesi için ihaleye çıktı. İhalenin 2 Temmuz’da sonuçlanması beklenirken projenin detayları kamuoyuyla paylaşılmadı. Projenin ne olduğunu görebilmek için 50 bin TL’lik ihale şartnamesinin satın alınması gerekiyor.

‘DÜNYA KÜLTÜR MİRASI ALANI’

TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Haliç’in dünya kültür mirası alanı olduğunu vurgulayarak, “Projenin yapılacağı alan çok önemli bir alan, oradaki tersaneler endüstriyel miraslarımızdan. Koruma imar planlarında o bölgeye böyle bir kapalı port projesinin öngörülmediği son derece açık. Ancak maalesef Kıyı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle bütün önemli kıyılarımız bu şekilde yapılaşmalaya teslim ediliyor. Haliç kıyısında böyle bir proje affedilemez” dedi.

‘GİZLİ KAPAKLI YÜRÜTÜLÜYOR’

Projenin Bakanlık tarafından kamuoyundan gizlenerek yürütülmesini eleştiren Yapıcı, “Projeden hiçkimsenin haberi yok. Çok önemli bir miras alanında kimsenin bilmediği, gizli kapaklı bir proje yürütülüyor. O bölgede yapılacak bir projeden sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın haberdar olma ve projeye dair söz söyleme hakkı mevcuttur” dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar ise projenin imar planlarına aykırı olduğunu vurgulayarak “Bakanlıkların İstanbul’un gündemine soktuğu bir projeyle daha karşı karşıyayız. İstanbul gibi bir kentte bütüncül bir planlama yaklaşımı olması gerekiyor” dedi.

Yapıcı: Proje açıklansın

Projenin ihalesinin de usulsüz olduğunu belirten Mücella Yapıcı, ” Türkiye’nin en önemli alanlarından birine düşünülen bir proje açıklanmadan, kamuoyunda tartışılmadan yap-işlet-devret modeliyle gizlice ihaleye çıkılması kabul edilemez. Böyle bir proje, Haliç bölgesini ortadan kaldırır. İstanbul’un tüm tarihi alanları bu şekilde yağmalanmakta. Derhal bu projenin açıklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın