Foça’nın Osmanlı tarihi ortaya çıkartılıyor

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeki Arıkan da kitâbelerin okunması konusunda yardımcı oluyor.

Çalışmalar Pamukkale Üniversitesi’nden Erbil Aktuğ ve yardımcıları aynı fakültenin yüksek lisans öğrencileri Seval Çalışkan ve Müge Şen’in kontrolün de devam ediyor.

İzmir’in Foça ilçesindeki Osmanlı Mezarlığı’ndaki çalışmalarla, kentin Osmanlı tarihi ortaya çıkartılıyor. Bir süre önce Foça Belediyesi tarafından çevre duvarları onarılan, ferforje demirle estetik ve korunaklı hale getirilen mezarlıkta hasar görmüş, yerinden sökülmüş, kırılmış taşlar tespit edilerek onarılıyor ve yerlerine konuluyor. Osmanlı dili ve tarihi konularında uzman olan Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından okunan yazılarla mezarın tarihçesi ve kime ait olduğu belirlenirken kentin tarihine de ışık tutuluyor. Projenin; Foça Kazı Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böl ümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit ile Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın ortak projesi olduğu belirtildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeki Arıkan da kitâbelerin okunması konusunda yardımcı oluyor. Çalışmalar Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Erbil Aktuğ ve yardımcıları aynı fakültenin yüksek lisans öğrencileri Seval Çalışkan ve Müge Şen’in kontrolün de devam ediyor.

Erbil Aktuğ, sanat tarihi ekibi olarak alanın Osmanlı Türkleri dönemindeki halini canlandı rmaya çalıştıklarını, amaçlarının burayı bir Osmanlı Açı k Hava Müzesi haline getirmek olduğunu söyledi. Alan içinden geçen eski İzmir yolunun ortaya çıkarılarak çevresine oturma yerleri ve çevre düzenlemesinin yapılacağını ve ziyaretçilerin Foça’da Osmanlı havasını solumalarını sağlamak istediklerini belirten Erbil Aktuğ, “Mezarlık bile olsa bu havayı solumalarını, atalarının, dedelerinin mezar taşlarına bile ne kadar önem verdiklerini, özen gösterdiklerini ortaya koymak, buradaki ruhani atmosferi yaşatmak istiyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın