Aşiyan Müzesi yenilendi

Tevfik Fikret’in bir dönem yaşadığı Aşiyan Müzesi yenilendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları 1 milyon 128 bin liraya mâl oldu.

Şair Tevfik Fikret’in bir dönem yaşadığı ve 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi’ne dönüştürülen Aşiyan Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından 1 milyon 128 bin lira harcanarak tamamen yenilendi. Bir buçuk yıl süren kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla modern bir görünüme kavuşan müzenin onarımında orijinal yapıya sadık kalındı.

Müzenin tanıtım törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Tevfik Fikret’in akrabalarından Yazar Orhan Karaveli ve Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu katıldı.

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, binlerce yıl medeniyetler kurmuş milletimizin aydınlanma sürecinde Tevfik Fikret gibi fikir adamlarıyla dünyanın gelişim ve değişimini yakinen okuyarak ülkemize katkı sunduğunu söyledi. “Ekibimle birlikte, güzel bir insanın yattığı yerdeki evini restore etmeninin mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Kadir Topbaş, “Bugün de dünya önemli bir değişim sürecinde. Bunu okuyabilenler dünyada kendilerini hissettirirler. Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki sıkıntılı dönemde Türkiye Cumhuriyeti kurularak bitmiş denilen bir millet yeniden ayağa kalkmıştır. Burada devlet adamları, sanatçılar, fikir adamları, herkesin katkısı var” şeklinde konuştu.

MÜZE İÇİNE FİKRET’İN BALMUMU HEYKELİ YAPILDI

Aşiyan Müzesi’nin, şehrin tarihe tanıklık eden hafızalarından biri olması ve Tevfik Fikret’in bizzat projesini çizmiş olması nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tarihinde kalan ne varsa gün yüzüne çıkartarak İstanbullulara ve dünyaya sunmak adına görev yapmaktayız. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Burası gençlerimiz başta olmak üzere milletimizin ziyaret edebileceği çok güzel bir müze oldu. Hatta açılan kapalı odalarıyla, fotoğraflarda görülen bazı eşyaların yeniden imal edilmesiyle çok özel bir çalışma yürütüldüğünü herkes gururla görecek. Fotoğrafından yararlanılarak Tevfik Fikret’in bal mumu heykelini dahi yaptık.”

KABRİ MÜZE YERİNE ALINDI

Dünyayla rekabet etme noktasında geleceğe birlik ve beraberlik içinde yürümemiz gerektiğinin altını çizen Topbaş, “Bu müzede olduğu gibi geçmişimizin değerlerini de zinde tutarak iyi öğrenilmesini ve geleceğe aktarılmasını sağlamak zorundayız. Nerelerden geldiğimizi buralara bakarak bilmek zorundayız. İnanıyorum ki Aşiyan Müzesi herkesin uğrak yeri olacak. Bu güzelliklerin sayısını arttırmayı diliyorum. Kabri de buraya alınan Tevfik Fikret’in de ruhu şad olsun” dedi.

Yazar Orhan Karaveli ve Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nedret Kuran Burçoğlu da yaptıkları konuşmada Tevfik Fikret’in sanatçı kişiliğine ve eğitim hayatındaki başarısına dikkat çekerek, Aşiyan Müzesi’nin yenilenerek geleceğe taşınmasını sağlayan Başkan Kadir Topbaş’a ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler. Törende konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve beraberindekiler müzeyi gezdiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın