İstanbul’a Tipografik Yaklaşım

Kutan Ural'ın İstanbul'un ilçeleri ve Kapalıçarşı, Galata Kulesi gibi önemli yerleri için yaptığı tipografik tasarımlar son günlerde oldukça ilgi çekiyor. Tasarımcı ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik ve tasarımları hakkında bilgi aldık.

Emine Merdim Yılmaz: İstanbul’un ilçeleri ve önemli yerleri için tipografik bir tasarım yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Kutan Ural: Tasarımlarımda daha çok bize özgü değer ve mekanları kullanmayı, bunları o dönemki “trend” tasarımlarla birleştirmeyi ve kendime göre yorumlamayı seviyorum, örneğin daha önce Türk Sanat Müziği şarkı sözlerini posterlerimde kullanmıştım (http://www.behance.net/gallery/Retro-TSM/1600915).

İstanbul’un tipografi ve tasarım açısından son derece zengin olduğunu düşünerek, bu konuda da çalışmalar yapmak istedim. İstanbul düzenli ziyaret ettiğim bir şehirdi, son dönemde yaşamaya başladığım şehir olarak da tasarım dünyamda yeri sağlamlaştı ve sonuçta bu çalışmalar ortaya çıktı.

EMY: Bu yerleri nasıl belirlediniz?

KU: Mekanlar ve onların hikayeleri son derece ilgimi çektiği için bu mekanları tasarımlarımla, dışarıdan birinin, sanki bir yabancının gözünden bakıyormuşcasına baştan yorumladım. Örneğin Ataşehir çalışmamda tipografi çok elit ve güzel ancak arkada beton dokusu kullanarak semtin benim için sadece bir beton yığını olduğunu anlatmak istedim oysa bir çok kişi için Ataşehir düzenin ve modern yapıların simgesidir. Kısacası mekanları belirlerken hikayesi olması ve tasarımlarımda tipografik açıdan zengin olmasına önem verdim, seçimlerimi de bu kıstaslar belirledi.

EMY: Tasarım kriterlerinizden de kısaca söz edebilir misiniz?

KU: Herkesin hayatının içinden mekanlar seçerek yerellik duygusunu ön plana çıkartmak önemli kriterlerimden biri, bir tasarımcı olarak yerellik duygusunu kaybetmiyorum ve bana özgü stilimle yorumluyorum.

EMY: Bu çalışmanızla ilgili nasıl tepkiler alıyorsunuz?

KU: Sosyal medyanın nimetlerinden biri de tepkileri anında ölçmek. Facebook, Twitter, Behance ve bunun gibi sosyal medya sitelerinden aldığım yorumlar oldukça olumlu, çalışmalarımın özgünlüğünün kavranmış olması da beni mutlu ediyor. Yerel bir tasarımcının hem Türkler hem de yabancılar tarafından fark edilmesi son derece olumlu bir gelişme.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın