ARKIV’de 2018

Arkiv.com.tr'de geçtiğimiz sene boyunca yayınlanan projeler, mimarlar ve ofisler ile ARKIV'de 2018'i değerlendirdik.

Kalebodur sponsorluğunda, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından yürütülen ARKIV, Türkiye’deki güncel mimarlık üretimini belgeleme ve yayınlamayı amaçlayan bir girişim.

2018 yılında en çok ziyaret edilen ofis, mimar ve proje sayfalarına dair değerlendirmemize geçmeden önce, bu yıl 15’inci yaş gününü kutlayan ARKIV’in, “dijital” ve “internet” kelimelerinin bile henüz yeni yeni insanların hayatına giriyor olduğu bir dönemdeki kuruluşu, Türkiye’de Cumhuriyet sonrası üretilen mimari eserler için hatırı sayılır bir kaynak olma yolundaki çabaları ve güncel mimari üretime dair sunduğu kapsam hakkında Pınar Gökbayrak, Burçin Yıldırım, İdil Erkol ve Bilge Kobaş’ın kaleme aldığı yazıları aşağıdan takip edebilirsiniz:

 

Bunlara ek olarak, biraz daha tarihçe sayılabilecek bir metin okumak isterseniz, ARKIV’in kurucularından Ömer Yılmaz’ın 4 yıl önce kaleme aldığı Bir Sabır Hikayesi: ARKİV isimli yazıya da başvurabilirsiniz.

Aşağıda bulabileceğiniz tüm veriler Google Analytics kullanılarak, 1 Ocak – 27 Aralık 2018 tarihleri arasında alınan rapor verilerine göre düzenlenmiştir. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen projeler değerlendirilirken ilk defa 2018 yılında yayınlanmış ve yalnızca inşaatı tamamlanmış projeler dikkate alınmıştır. Mimar ve ofisler için böyle bir kıstas kullanılmamış, yalnızca 2018 yılındaki sayfa görüntüleme sayıları ölçülmüştür.

Projeofis ve mimar sayfalarında en çok görüntülenen ilk 5 içeriği (sırası ile) aşağıdan takip edebilirsiniz.

En çok görüntülenen projeler:

Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) (Teğet Mimarlık)

TEGET Mimarlık tarafından dönüştürülen ve yeniden işlevlendirilen YKKS binası 1958 yılında Paul Schmitthener tarafından inşa edilmişti. YKKS Yeni bir bina olmakla birlikte, Paul Schmitthener’in 1958 tasarımı yapısının bir nevi dönüşümü olarak nitelendirilebilir. İstiklal Caddesi ve Ara Sokak’a bakan cephe düzeni, kat hizaları ile dikey taşıyıcıları aynen tutularak, meydana baktığı noktada binanın içi boşaltılmış. Bu boşluk, YKKS’nin sırasıyla kitabevi, müze, sergi salonu, performans salonu, kütüphane ve son olarak yayınevi işlevlerini; rampalar dizisiyle birbirine bağlayarak kamusal bir hat, bir ara mekan oluşturuyor.

Mesa Bodrum Demirbükü Proje Tanıtım Ofisi (Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık)

Kuzeyde orman ve doğuda denizle çevrili olan yapı, bulunduğu yerle ve doğayla güçlü ilişkiler kurarak bu bağlamda en iyi örneklerden biri olmayı amaçlıyor. Bodrum yarımadasında yer alan Demirbükü Evleri’ne hizmet edecek bir sahil restoranı olarak kurgulanan yapı, öncesinde proje tanıtım ofisi olarak kullanılabilecek esneklikte tasarlanmış ve hızlı bir şekilde inşa edilirken çevreye olan etkisi minimuma indirgenecek şekilde planlanmış.

Beykoz-Riva Evi (Boran Ekinci Mimarlık)

Boran Ekinci Mimarlık’ın tasarladığı Beykoz-Riva evi, bulunduğu çevre ve ölçeği ile bu projeye özel bir yapı tekniği geliştirilmesine fırsat sunmuş. Geniş bir çiftlik arazisinin tekil konut yapısı olarak tasarlanan ev için geliştirilen inşaat tekniği sayesinde arazide inşaat süresi kısalmış, inşaat malzemesi sevkiyatı alanın tüm şartları çerçevesinde kolaylaşmış, ek malzeme (kaplama, yalıtım malzemeleri vb.) olmadan bitmiş ürüne ulaşılmış. Dahası, aynı yapım tekniğinin bir diğer sonucu olarak yalın, sade bir görünüm ve fiziksel çevreye ulaşılmış.

Yemeksepeti Park (Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık)

Levent Büyükdere Caddesi üzerinde, 9.283 m² alanda yer alan Yemeksepeti’nin yeni ofisinin iç mekanları Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlandı. 7/24 çalışan bir kurum için üretilen iç mekanlarda, öncelikli olarak ofis içi sürekli ve dinamik yaşamın sağlanmasına karar verilmiş. Farklı işlevlere hizmet veren her bir kat, bu ayrımı öne çıkaracak şekilde farklı fikirler ve renklerle tasarlanmış. Mekan, girişte 5 kat boyunca devam eden giriş holü ve bu holü üst katlarda birbirine bağlayan köprülerle çalışanları karşılıyor.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Kütüphanesi
(KOOP Mimarlık + Müze Sergi İşleri)

Sur-i Sultani içinde Gülhane Parkı’nda bulunan eski Telgrafhane yapısı, KOOP Mimarlık ve Müze Sergi İşleri tarafından 2017 yılında araştırma kütüphanesi olarak yeniden işlevlendirildi. Yeni strüktür ile oluşturulan asma kat yerleşimi ve açıkta bırakılan ahşap çatı makasları ile kullanıcılar için ferah bir mekân algısı oluşturması amaçlanmış. Elde edilen büyük tek hacim, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 50 bin kitabı ve alınması planlanan bir o kadar kitaba ev sahipliği yapacak bir kütüphane olarak tasarlanmış.

En çok görüntülenen ofisler:

Tabanlıoğlu Mimarlık

1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan ofis, 1995 yılından beri Melkan Gürsel ortaklığında çalışmalarına devam ediyor.

Alataş Architecture

1999 yılında Viyana’da Ahmet Alataş tarafından kurulan “alataş architecture & consulting” ofisi 2001 senesinde İstanbul’a taşındı.

Wangan

Mesleki hayatları boyunca IF Group, Autoban, Geomim ve Yoo gibi dünyaca ünlü uluslararası tasarım ofislerinde çalışan Kerem Özerler, Kutay Yorulmaz ve Mert Can Uzyıldırım tarafından 2016 senesinde kuruldu.

EAA – Emre Arolat Architecture

EAA-Emre Arolat Architecture, 2004 yılında Emre Arolat ve Gonca Paşolar tarafından İstanbul’da kuruldu.

BEOFFICE

Beoffice 2017 yılında ulusal mimari yarışmadan aldığı birincilikle Rıfat Yılmaz, Süleyman Yıldız ve Burcu Sevinç ortaklığında kurulan ödüllü bir tasarım ofisi.

En çok görüntülenen mimarlar:

Han Tümertekin

Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda yüksek lisans yapmıştır. Mesleki çalışmalarına ek olarak 1992 yılından bu yana mimarlık öğrenimine de katkıda bulunan Tümertekin, Harvard University Graduate School of Design, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne ve Ecole Spéciale d’Architecture-Paris’teki konuk öğretim üyeliğinin yanında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans programının kurucu ve yürütücülerindendir. Mimarlık üretimini, seminer, jüri, çalışma gruplarına katılmak ve konferanslar vermek yolu ile çeşitlendirmektedir.

Kerem Akın

Türkiye’de elektrik elektronik mühendisliği okuduktan ve Almanca Enformatik yükseklisansı yaptıktan sonra Los Angeles’a taşındı. Disney’de uzun süre çalıştıktan sonra tekrar okula geri dönerek 2010 yılında SCI-Arc’ta mimarlık yüksek lisans programını tamamladı. Viyana’da bulunan “Angewandte Kunst” üniversitesi bünyesinde, Zaha Hadid’in yürüttüğü stüdyoda öğrenimine devam etti. İlk ofisini StudioKA adıyla 2010 yılında Los Angeles’ta, ikincisini de 2015 yılında İstanbul’da kurdu. Halen Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakutesi’nde stüdyo yürütücüsü olarak görev yapmaktadır.

Murat Kader

 

Murat Kader İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nden 1991 yılında mezun olmuş, 1994 yılında ise Pennsylvania Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesini almıştır. Sema Eser Özsaruhan’la birlikte iki design group’u kurmadan önce, Türkiye’de Behruz Çinici, Viyana’da Marshalek & Laughclater Mimarlık ve Boston’da Wilk Mimarlık ofislerinde çalışmıştır. 1995 yılından itibaren iki design group’un çok sayıda projesinde öncül rol oynamaktadır. Murat Kader’in mimarlıktaki ilgi alanları yapım teknolojileri ve tasarım yönetimidir.

Sabri Paşayiğit

2001 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Sabri Paşayiğit, öğrenim süreci boyunca büyük şantiyelerde ve tasarım ofislerinde sürdürdüğü 5 yıllık çalışmanın ardından 2002’de Zafer Murat ile birlikte REM Mimarlık Ofisini kurdu. Aynı ofis bugün Sabri Paşayiğit Architects adıyla anılıyor.

Can Tamirci

2007 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. TAV Esenboğa Havalimanı İnşaatı ile Uygur Mimarlık ve Emre Arolat Mimarlık ofislerinde staj eğitimi gördü. 2007 yılında Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım programında yüksek lisans çalışmalarına başladı. Programa ara verdiği 1 yıl süresince Tabanlıoğlu Mimarlık bünyesinde farklı ölçeklerde konsept projeler üretti. 2010 yılında yüksek lisans programını tamamladı. Eğitimi sırasında Roterdam, Brüksel ve İstanbul’da düzenlenen akademik sergilerde projelerine yer verildi. Akademik eğitiminin ardından Turkmall Market Yatırım şirketinde 1 sene proje koordinatörü olarak görev yaptı. 2012 yılından beri çalışmalarını kendi ofisi Tamirci Mimarlık bünyesinde sürdürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın