“Yapı Unplugged”da Üretilen Mobilyalar Uşak’a Doğru Yola Çıktı

Arkitera tarafından, 41. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında, Assemble ve Herkes İçin Mimarlık yürütücülüğünde düzenlenen "Yapı Unplugged" atölye çalışması tamamlandı.

“Yapı Unplugged” atölyesinde, fuar kurulumu sırasında ortaya çıkan sunta, halı, palet, strofor, kağıt rulo gibi atıklar ve kullanılmayan malzemeler yeniden üretime dahil edilerek Herkes İçin Mimarlık, Okan Üniversitesi Brokoli Topluluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Cut-Paper topluluğu ile birlikte Uşak Eşme Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’nda yapacağı çalışmada değerlendirilmek üzere 15 adet oturma elemanı üretildi. Mobilyalar, ITE Turkey-YEM Fuarcılık desteğiyle okula gönderildi. 

10-11 Mayıs tarihlerinde düzenlenen atölye çalışmasının ilk gününde atölye yürütücüleri malzemeleri, kullanılacak aletleri anlattı. Daha sonra katılımcılar kendi ekiplerini oluşturarak malzeme seçimleri yaparak hem kağıt hem de malzemeler üzerinde denemeler yaparak üretime başladılar. İlk günün akşamında yapılan toplantının ardından çalışma sona erdi. İkinci gün bir önceki gün yapılan yorumları değerlendiren katılımcılar hızla üretim geçtiler. 

12 Mayıs’taki Assemble’ın kurucu üyelerinden Louis Schulz ve Maria Lisogorskaya’nın kuruldukları günden günümüze kadar olan dönemdeki projelerinden söz ettikleri “Yaparak Öğrenme” başlıklı konferasın ardından sertifika töreni yapıldı.

Atölye yürütücülerinden Elif Tan, Emre Gündoğdu, Louis Schulz, Maria Lisogorskaya, Merve Gül Özokcu ve Sarper Takkeci’ye 2 gün süren kısa ama verimli atölye çalışmasına dair görüşlerini sorduk:

Elif Tan

Atölye, açık alanda yapıldığı için oldukça ilgi çekici oldu. Fuarı gezmeye gelmiş, ustalık belgeleri olan abilerimiz gelip birebir yardımcı da oldular. Bu aletlerin nasıl kullanıldığını, malzemenin nasıl işlendiğini doğrudan ustasından öğrenmeleri çok değerli.  

Emre Gündoğdu

Atölyeden önce Assemble ile tanışmıyorduk ancak “iletişim kursak ne iyi olurdu” dediğimiz gruplardan biriydi. Arkitera’nın, bu atölyenin yerel ortağı olmamızı teklif etmesi ile başladı süreç. Sonuç olarak, fuarın kurulumundan çıkan malzemelerin kullanıldığı bu atölyede, Herkes İçin Mimarlık olarak proje ürettiğimiz bir okulun bahçesine oturma elemanları üretmek üzere 2 günlük bir atölye yapılmasına karar verdik.

Louis Schulz

Sosyal konulara odaklı bir mimari oluşum olan “Herkes İçin Mimarlık” ekibi ile birlikte çalıştık. Şu anda Anadolu’da maddi açıdan sıkıntıları olan bir ilkokulun koşullarını iyileştirmek üzerine bir çalışma yürütüyorlar. Okul için mobilyalar yapmak istedik, bu atölyede de mimarlık fakültelerinden öğrenciler ile birlikte Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’dan kalan atık materyalleri kullanarak bir şeyler yapmaya çalıştık. Çoğu öğrencinin el işleri ve marangozluk üzerine deneyimi yok ancak işin temelini öğrenmek oldukça kolay aslında.

Maria Lisogorskaya

Atölyede araçları kullanan bir sürü kadın katılımcı görmek de çok güzel. Sanıyorum başlangıçta biraz endişeliydiler, ancak sonra işler daha heyecan verici bir hal aldı.

Merve Gül Özokcu

Assemble ile ortak yürüttüğümüz bu atölyenin çıktıları Uşak’ta yürüttüğümüz projenin küçük bir bölümünü oluşturuyor. Bir sonraki aşamada, yerinde gerçekleşecek bir uygulama atölyesi yapacağız. Buradan giden mobilyalar, alanda yerleştirilecek, belki tekrar dönüştürülecek ve kullanıcı ile beraber kurgulanacak. 

Sarper Takkeci

Malzemeyi gerçekten tanımak, kağıt üzerinde ortaya koydukları tasarımı kendi elleriyle bir ürüne dönüştürmek bambaşka bir deneyim. 2 günlük yoğun süreç, tüm bir sömestrden çok daha verimli ve öğretici olabiliyor.

Çıkan Ürünler

Ayşe Nur Karakaya, Berke Meder, Elif Soylu

Beste Kural, Cansu Erdem, Ecem Yücesoy, Esma Dolgun Dağdelen

Ecem Uslu, İlayda Akak, Nazlıcan Apaydın, Neslihan Karadoğan, Muazzez Nil Yalındağ

İlayda Sarp, Meryem Yazar, Nilüfer Hacıosmanoğlu

Ercan Ciğerci, Kaan Mert Erturgut, Şebnem Balım 

Betül Yalman, Furkan Avcı, Melike Çulcuoğlu, Özüm Ezgi Satılmış

Naciye Ekiz, Ezgi Üzümcü

Nihan Gürel Ulusan, İrem Hoplamaz, Merve Köseoğlu

Seçil Bakır, Büşra Yılmaz

Ahmet Furkan Tırpan, Sena Keleş, Volkan Parlak

Büşra Bektaşoğlu, Eslem Serra Özen, Sena Özdemir, Yeşim Girgin

Simay Efe, Şule Toptan

Aysu Yılmaz, Burcu Berk, Ekin Arın, Emine Vildan Karahisarlı, Yeşim Ürün

Zeynep Aybüke Tiryaki, Aslıhan Özen, Naglaa Salah, Nuriye İridemir

Etiketler

Bir yanıt yazın