3 Boyutlu Yaşanabilir Beton Yapılar

Taylandlı çimento üreticisi SCG, dokuma desenli 3 boyutlu baskı yapıları için özel bir beton geliştirdi. Bu teknik ile beton, gelişmiş bir yapısal bütünlük ve estetik sunuyor.

Tayland merkezli çimento üreticisi Siam (SCG) üç boyutlu baskı tekniği ile yenilikçi bir beton geliştirdi. 

“Triple S” isimli proje, geleneksel Tayland işçiliğini malzeme ilaveli üretimle birleştirerek mimari yapılar yaratıyor. “Triple S”; yüzey, sığınak ve yapıyı temsil ediyor.

Bu kavram; Tayland halkının, ülkenin eski başkenti Phra Nakhon Si Ayutthaya’da kurulan 250 yıllık el sanatları geleneğinden türemiş. Hindistancevizi yaprağından yapılmış balık benzeri bir süslemeden oluşan bu eski dokuma desen, doğrudan 3 boyutlu beton baskı sürecine entegre edildi.

Beton blok basıldıktan sonra, dokuma desen kalıptan geçirilip yapıya uygulandı ve kendi ağırlığını koruyabilen yapısal bir kafes oluşturuldu.

Şirket, tüm işlem sürecinin başlıca zorluğunun basılabilir beton malzemenin hazırlanması olduğunu söylüyor. Çimento; toz ve elyaf malzemelerden oluşan özel bir karışımdan elde edildi.

Betonun hızlıca kuruması ve istenilen şekle bükülmesine yardımcı olmak için sıkıca bağlanması gerekir. Bu nedenle şirket, kemiğe benzeyen; dış tarafta güçlü, ancak iç kısımda süngerimsi bir formül kullandı. Bu da onu, diğer beton malzeme türlerine göre hem daha sert ve hem de daha esnek hale getirdi.

SCG, 3×3,5×3 metre ölçülerinde duvar benzeri yapılar tasarlıyor. Hem dış tabaka hem de iç kafese odaklanan tasarım, betonun her iki tarafına estetik ve yapısal işlevsellik kazandırıyor.

Bunun yanı sıra dokuma deseni, dış yüzey tabakasının iç kafes gibi yapısal performans sunmasına olanak tanıyor.

Genel olarak SCG tasarımları, geleneksel beton yapılardan çok daha hafif; çünkü bu yöntem daha az malzeme kullanıyor. Yöntem aynı zamanda, 45 MPa’dan daha büyük bir basınç direnci ve 80 MPa’dan daha büyük bükülme mukavemeti sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın