Türkiye’deki En İyi 100 Mimari Eser

Hürriyet Pazar'ın Türkiye'nin "En İyi 100 Türk Filmi", "En İyi 100 Albüm", "En İyi 100 Türk Romanı"nı belirlediği listesinde sıra "En İyi 100 Mimari Eser"e geldi.

Uğur Vardan ve Güliz Arslan, “En İyi 100 Mimari Eser”in nasıl belirlendiğini şu cümleler ile özetliyor:

Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de… Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi.

Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.

En İyi 100 Mimari Eser

  1. Ayasofya
  2. Selimiye Camii
  3. Divriği Ulu Camii
  4. Süleymaniye Camii
  5. Aspendos
  6. Göbeklitepe
  7. Atatürk Kültür Merkezi
  8. Topkapı Sarayı
  9. Anıtkabir
  10. Florya Atatürk Köşkü
  11. ODTÜ Mimarlık Fakültesi
  12. Sümela Manastırı
  13. Türk Tarih Kurumu
  14. Haydarpaşa
  15. Celsus Kitaplığı
  16. Amcazade Yalısı
  17. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ)
  18. İshak Paşa Sarayı
  19. TBMM Camii
  20. Rüstem Paşa Camii
  21. SSK Zeyrek Tesisleri
  22. Kapalıçarşı
  23. Sokullu Mehmet Paşa Camii
  24. Yerebatan Sarnıcı
  25. Botter Apartmanı
  26. Çatalhöyük
  27. Şemsi Paşa Camii
  28. Bursa Ulu Camii
  29. Dolmabahçe Sarayı
  30. Galata Kulesi
  31. Ankara Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi
  32. Büyük Postane
  33. Kariye
  34. Mağlova Su Kemeri
  35. Milli Reasürans Çarşısı
  36. ODTÜ Kampüsü
  37. Edirne II. Beyazıt Külliyesi
  38. Bodrum Demir Evleri
  39. Beyşehir Eşrefoğlu Camii
  40. Karatepe Kazı Alanı Saçakları
  41. Osmanlı Bankası Müzesi (Salt Galata)
  42. Süleymaniye Külliyesi
  43. İstanbul Surları
  44. Didim Apollon Tapınağı
  45. Mihrimah Sultan Camii
  46. Taut Evi
  47. Türk Dil Kurumu Binası
  48. Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri
  49. Sancaklar Camii
  50. Akdamar Kilisesi
  51. Bursa Yeşil Camii
  52. Efes Antik Kenti
  53. Büyükada Anadolu Kulübü
  54. İstanbul Üniversitesi Fen, Edebiyat Fakültesi
  55. Ani Harabeleri
  56. Erzurum Çifte Minare
  57. TBMM
  58. Ankara Garı ve Gazinosu
  59. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü
  60. Büyükada Rum Yetimhanesi
  61. Sultanhanı Kervansarayı
  62. Artemis Tapınağı
  63. Şeyh Zafirin Türbesi ve Kitaplığı
  64. Afrodisyas Antik Kenti
  65. Ahlat Selçuklu Mezarlığı
  66. Bergama Açıkhava Tiyatrosu
  67. Taşkışla
  68. İş Bankası Eski Genel Müdürlük Binası
  69. Nemrud Dağı Antiochus Anıt Mezarı
  70. Sergios Bakhos (Küçük Ayasofya)
  71. Deyrülzafaran Manastırı
  72. Sagalassos
  73. Mimar Vedat Tek Evi
  74. Rumelihisarı
  75. Hattuşa
  76. Hukukçular Sitesi
  77. Ankara Sergi Evi
  78. Birgi Çakırağa Konağı
  79. Priene Apollon Tapınağı
  80. Ortaköy Camii
  81. Ayvacık B2 Evi
  82. Bergama Antik Kenti
  83. Harran Kubbeli Evleri
  84. Fener Rum Patrikhanesi / Lisesi / Balat Rum Okulu
  85. İstanbul Hilton Oteli
  86. Amanruya Otel
  87. Bergama Zeus Altarı
  88. Şehzade Camii
  89. Safranbolu Evleri
  90. Kızkulesi
  91. Nuruosmaniye
  92. Sultanahmet Camii ve Külliyesi
  93. Cumhurbaşkanlığı Köşkü
  94. Aya İrini
  95. Bodrum Ahmet Ertegün Evi
  96. Priene Antik Kenti
  97. Çerkezköy ATK Lojmaları
  98. Kılıç Ali Paşa Camii
  99. Rıza Derviş Villası
  100. Üsküdar Şemsi Paşa Külliyesi

Jüri aşağıdaki isimlerden oluşuyordu:

Yaşar Adanalı-Şehircilik uzmanı, Zeynep Ahunbay-Akademisyen, Zafer Akay-Mimarlık tarihçisi, Günkut Akın-Akademisyen, Nüzhet Albayrak-Mimar, T. Elvan Altan-Akademisyen, Burçin Altınsay-Mimar, Suat Apak-Akademisyen, Ahmet Zeki Apalı-Rehber, Emre Arolat-Mimar, Deniz Aslan-Mimar, Işık Aydemir-Akademisyen, Olcay Aydemir-Mimar, İmre Azem-Akademisyen, Aydan Balamir-Akademisyen, Afife Batur-Akademisyen, Oğuz Bayazıt-Mimar, Cengiz Bektaş-Mimar, İhsan Bilgin-Akademisyen, Cânâ Bilsel-Akademisyen, Burak Boysan-Mimar, Sibel Bozdoğan-Mimarlık tarihçisi, Cafer Bozkurt-Mimar, Ragıp Buluç-Mimar, Müge Cengizkan-Mimar, Levent Çalıkoğlu-Eleştirmen, Hasan Çalışlar-Mimar, Feride Çiçekoğlu-Yönetmen/ Mimar, Pelin Derviş-Mimar, Atillâ Dorsay-Film eleştirmeni/Mimar, Boğaçhan Dündaralp-Mimar, Oya Eczacıbaşı-Sanat kurumu yöneticisi, Ömer Erbil-Gazeteci, Cem Erciyes-Gazeteci, Arzu Erdem-Akademisyen, Kerem Erginoğlu-Mimar, Alev Erkmen-Akademisyen, Erol Evgin-Sanatçı/Mimar, Sinan Genim-Mimar, Murat Germen-Sanatçı/Mimar, Ali Esad Göksel-Mimar, Korhan Gümüş-Mimar, Ertuğrul Günay-Eski Kültür Bakanı, Deniz Güner-Akademisyen, Serhan Güngör-Rehber, Melkan Gürsel-Mimar, Sevinç Hadi-Mimar, Tülin Hadi-Mimar, Doğan Hızlan-Gazeteci, Selim İleri-Yazar, Cem İlhan-Mimar, Cüneyt Kabuloğlu-Mimar, Hüseyin Kahvecioğlu-Akademisyen, Atilla Kangüleç-Mimar, Ömer Kanıpak-Mimar, Gökhan Karakuş-Mimar, Hakan Kıran-Mimar, Mehmet Konuralp-Mimar, Tansel Korkmaz-Akademisyen, Vasıf Kortun-Küratör, Sait Ali Köknar-Akademisyen, Ahmet Turan Köksal-Mimar, Doğan Kuban-Mimarlık tarihçisi, Mehmet Kütükçüoğlu-Mimar, Sinan Omacan-Mimar, Ebru Elvan Omay-Akademisyen, İlber Ortaylı-Tarihçi, Seda Özen-Mimar, Lale Özgenel-Akademisyen, Ahmet Özgüner-Mimar, Süha Özkan-Mimarlık eleştirmeni, Ertuğrul Özkök-Gazeteci, Oğuz Öztuzcu-Mimar, Nurbin Paker-Akademisyen, Gülsün Sağlamer-Akademisyen, Yıldız Salman-Akademisyen, Nevzat Sayın-Mimar, Cem Sorguç-Mimar, Metin Sözen-Akademisyen, Firuzan Melike Sümertaş-Mimar, Hakan Tüzün Şengün-Mimar, Görgün Taner-Sanat kurumu yöneticisi, Gülsün Tanyeli-Akademisyen, Uğur Tanyeli-Akademisyen, Mete Tapan-Akademisyen, Doğan Tekeli-Mimar, Saffet Emre Tonguç-Rehber, Han Tümertekin-Mimar, Banu Uçak-Mimar, Ertuğ Uçar-Mimar, Belkıs Uluoğlu-Akademisyen, Yeşim Ustaoğlu Yönetmen/Mimar, Ahmet Ümit-Yazar, Uğur Vardan-Gazeteci, Aydan Volkan-Mimar, Nejat Yavaşoğulları-Müzisyen/Mimar, İhsan Yılmaz-Gazeteci, Ömer Yılmaz-Mimar, Atilla Yücel-Akademisyen, Özcan Yüksek-Gazeteci

Yaptıkları seçimleri http://www.hurriyet.com.tr/hepsi-birer-saheser-en-iyi-100-mimari-eser-jurisinin-secimleri-40555326 adresinde bulabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın