Harput Kalesi UNESCO İçin Hazırlanıyor: Restore Edilecek

Elazığ'da, Urartular döneminden kalma 2.700 yıllık Harput Kalesi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmek için hazırlanıyor.

Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi öngörülen kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için başvuru yapılacak.

Kazı Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, birçok medeniyete ev sahipliği eden kalenin kesintisiz 2.700 yıllık tarihe ışık tuttuğunu söyledi.

Kültür varlıklarını ortaya çıkarmak, bunları bilim dünyasıyla paylaşmak ve turizme kazandırmak olmak üzere üç amaçlarının olduğunu belirten Aytaç, iç kale kazılarında 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan çanak çömlek, bakır sikke, cam ve metal yüzük, mühür, ok ucu, kandil ile Doğu Roma dönemine ait olduğu tahmin bakır tas gibi günlük yaşama ilişkin çeşitli eşyalar bulduklarını ifade etti.

Kazılarda Urartu döneminden kalma yeni bir sarnıç ve Elazığ’ın kültürünü yansıtan kürsübaşı geleneğinin izlerini taşıyan mekan tespit ettiklerini bildiren Aytaç “Kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra Harput Kalesi’ni UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın