Yedikule Hisarı – İstanbul’un Kara Tarafı Surları ve Altınkapı (Resim, Çizim ve Gravürlerle)

Zeyneb Ayla Kirenci Eruzun'un yayına hazırladığı, Halil Ethem Eldem Bey'in "Yedikule Hisarı" kitabı Büyüyenay Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

“Halil Ethem Eldem Bey’in yayına hazırladığımız bu eserinde, İstanbul’un iç kalesi olan ve Türk tarihinde önemli olaylara sahne olan Yedikule Hisarı’nın tarihi, inşa süreci ayrıntılarıyla ele alınmakta ve planlamasından bahsedilmektedir. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından, Bizans döneminden kalan kulelerin onarıldığı ve üç yeni kule daha eklenerek ‘Yedikule’ olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bunlar; Bayrak Kulesi, Genç Osman Kulesi, Cephanelik Kulesi, Hazine Kulesi, Top Kulesi, Zindan Kulesi ve III. Ahmed Kulesi’dir. Bu kulelerden bazıları metin içinde tarihi olaylarla ilişkilendirilerek anlatılmaktadır. Nitekim birçok tarihi olaya tanıklık eden yedi adet kulesi olan bu hisarda Osmanlı zamanında çok sayıda kıymetli eser, mücevher, harp aletleri, madalya, kıyafet ve resmi evrak muhafaza edilmiştir. Fakat zamanla muhafazası zorlaşınca bahsi geçen devlet hazineleri saraya aktarılmış, hisar ise hapishane ve sürgün yeri haline gelmiştir. Kuleler uzun bir süre zindan olarak kullanılmış ve bu zindanlarda idam edilmek istenmeyen devlet adamları, hanedan üyeleri ve yabancı suçlular tutulmuştur.

Yedikule, Avrupalı seyyah, tarihçi ve sanatçıların ilgisini çekmiş, bu mekâna dair geriye birçok çizim ve gravür kalmıştır. Çok sayıda görsel ile zenginleştirilen bu kitabın da ilk baskısında; Makridi Bey, Mamboury, Melling, Piri Reis, Seyyid Lokman, Wilhelm Delich, Vavassore, G. Ferrario, A. Joanne, Thomas Allom, Fyodor Uspenski gibi isimlerin harita, minyatür ve gravürlerine yer verilmiştir. Bu yeni baskıda ise zikredilen çalışmalar baskı kalitesi dikkate alınarak kaynaklardan derlenmiş konu ile ilgili Albert Gabriel, Mary A. Walker, W. H. Bartlett, Choiseul Gouffier, Guillaume Cavelier, Krischen, Jacob von Sandrart’ın çizim ve gravürleri de ayrıca ilave edilmiştir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın