‘Engellenmeyen’ Yükseliş

Nurol Tower'da 20 mağaza 43'e, 12 ofis 20'ye, 242 konut 261'e çıktı.

İstanbul’da Şişli’deki eski YTÜ arazisi üzerinde yükselen Nurol Tower’ın inşaatı, projesini katbekat aşarak yükselmeye devam ediyor. Firma, 20 mağazaya 23 tane daha ekleyerek 43’e, 12 ofisi 20’ye, 243 olan olan konut sayısını 261’e çıkarmak için ÇED başvurusu yaptı.

İstanbul Valiliği bu artış için “ÇED gerekli değildir” kararı alarak inşaatın hiçbir değerlendirme yapılmadan genişlemesine izin verdi. Arazi için hazırlanan imar planlarına, bölgedeki yapılaşma koşullarını artırdığı için açılan yürütmeyi durdurma davası da sürüyor. Dava sürerken projenin yapılaşma oranı da itiraz edilen koşulların bile üzerine çıktı. Çağlayan’daki İzzetpaşa Mahallesi’nde toplam 6 bin 842 metrekarelik alanda ofis, rezidans daire ve çarşı olarak kullanılması planlanan Nurol Tower 55 ofis, 63 rezidans daire ve 35 mağazadan oluştuğu için ÇED yönetmeliği kapsamı dışında kaldı. Proje daha sonra değişikliğe uğradı ve 244 adet rezidans daire, 20 adet dükkân, 10 adet ofis olarak değiştirildi ve bu değişiklik için de 27 Temmuz 2012’de ÇED gerekli değildir kararı alındı.

İlk ÇED’de 30. kata çıkmıştı

Nurol GYO, 1 Haziran 2013’te yayımlanan “Planlı Alanla Tip İmar Yönetmeliği”nin emsal hesaplarından faydalanmak için yeniden ruhsat için başvurup ikinci kez kapasite artışına gitti. Nurol Tower’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı artış başvurusunda, İstanbul Valiliği yeni ÇED gerekli değildir kararı alarak 19 Eylül 2014’te kararını askıya çıkardı.

Yeni projeye göre mevcut binaya kat çıkılarak 18 adet konut, 23 adet dükkân ve 10 adet ofis daha eklendi. Kaba inşaat aşamasındaki inşaat ilk ÇED gerekli rı alındığıda 30. kata çıkmıştı. Şu an tekrar kapasite artırımına giden firmanın inşaatı 34. kata ulaştı. Kapasite artışıyla beraber toplam 243 olan konut sayısı 261’e, 20 olan dükkân sayısı 43’e, 12 olan ofis sayısı da 20’ye çıkacak. Nurol Tower’ın ofis, konut ve dükkân sayıları kat olarak artırılarak 6 bin 842 metrekarelik arsada toplam 64 bin 680 metrekare brüt inşaat alanına ulaşacak.

YTÜ’ye yok TOKİ’ye var

Söz konusu arazi için YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010’da bir protokol imzalandı. Buna göre, üniversitenin İstanbul Davutpaşa Yerleşkesi’nde TOKİ’ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan rektörlük bunun karşılığında da tapusu üniversitede olan Çağlayan’daki araziyi TOKİ’ye devretti. Üniversitenin o dönemde 9 milyon TL zarara sokulduğu iddia edildi.

YTÜ’nün 2004 yılında uygun bulunmayan imar planı değişikliği TOKİ devreye girince gerçekleşti. 2010 yılında hazırlanan imar planında emsal 3 olarak belirlendi ve bodrum katlar emsal dışı kaldı. Yükseklik de serbest bırakıldı. İmar planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile CHP’li meclis üyeleri Dursun Çaltı ve Hüseyin Sağ tarafından dava açıldı.

Dava dilekçesinde projenin zaten çok yoğun olan Mecidiyeköy-Şişli bölgesindeki nüfus ve trafik yoğunluğunu daha da artıracağı ve bölgeyi yaşanmaz bir hale getireceği belirtildi. Danıştay’dan dönen dava hâlâ sürüyor. TOKİ’nin gelir paylaşımı yöntemi ile satışa çıkardığı arsayı, 260 milyon liralık toplam hasılat geliri üzerinden, yüzde 43 pay karşılığı 111.8 milyon lira satın alan Nurol GYO’nun projesi de büyüyerek sürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın