Haydarpaşa Garı’na 100 Bin Metrekarelik Ekleme

Kadıköy Belediyesi'nin reddettiği Haydarpaşa Garı restorasyon projesinde, gara 100 bin metrekarelik workshop, yeraltı otoparkı ve yeraltı çarsısı gibi yeni bölümler eklendiği ortaya çıktı.

TCDD tarafından 12 milyon 473 bin TL’ye Işık Proje İnşaat firmasına ihale edilen ancak Kadıköy Belediyesi’nin reddettiği Haydarpaşa Garı ile ilgili projede garın özgün haline aykırı 100 bin metrekareyi bulan yeni bölümlerin eklendiği ortaya çıktı. Gara ilişkin restorasyon projesine yeni eklenen bölümler arasında 53 bin metrekare workshop, yeraltı çarşısı, yeraltı otoparkları, kongre merkezi alanı bulunuyor. Projede ayrıca TCDD Gar binasının yerinin de değiştiği görülüyor. Bu bölüme ilişkin alan da 42 bin metrekare alana sahip.

“BU BÖLÜMLER SONRADAN EKLENMİŞ”

Projede çalışan bir yetkili ise çalıştıkları projede bu bölümlerin olmadığını, sonradan eklendiğini söyledi.

Projede, yanan gar çatısıyla ilgili kısımda da ahşap kaplama yerine tarihi binanın orijinal dokusuna uygun olmayan çelik konstriksiyonların kullanılmasının hedeflendiği ortaya çıktı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, TCDD’den kendilerine Haydarpaşa Garı ile ilgili gelen restorasyon projesini reddettiklerini açıklamıştı. İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu’nun onay verdiği restorasyon projesinde garın çatısında kafeterya, asansör, çatı eklemesi bulunuyor. Nuhoğlu, bu projeyle garın orijinal halini koruyamayacağını belirterek, projeye onay vermediklerini ancak orijinal halini koruyan bir proje gelirse kabul edebileceklerini söylemişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın