Ankara Vadileri Kayboluyor

Mimarlar, Ankara vadilerini kaybediyor uyarısı yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’da kentsel ölçekte vadiler üzerinden rant kararları sürdürüldüğüne dikkat çekerek, "Ankara vadilerini kaybediyor" uyarısında bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube’sinde bugün yapılan basın toplantısıyla Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara vadilerine uzanan rant kararlarını açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’da kentsel ölçekte vadiler üzerinden rant kararları sürdürüldüğüne dikkat çekerek kararları değerlendirdi. Candan: “Ankara vadilerini kaybediyor, İmrahor vadisi, Mavi Göl ile birleşen Kıbrıs Köy Vadisi alanlarında iki önemli karar var. Mavi Göl’ün bulunduğu Mamak bölgesinde önemli bir plan değişikliği yapıldı. Konut ve ticaret kararı ve MİA kararı alınarak, 442 hektarlık alanda plan kararı geçmiş durumda. Emsali 3 olan ve h max’ı serbest olan yapılaşmalarla birlikte 54.000 kişinin ikamet edeceği bir plan düşünülüyor. Bu ilerlediğinde İmrahor Vadisi’ni tehdit edecek . Merkezler üzerinden giden rant yaklaşımının, çeperlerden başlayan merkezi zorlayan bir rant yaklaşımına gitmesi önemli. İkincisi Büyük Esat Vadisi’nde, Gazi Osmanpaşa’nın hemen arkasından İmrahor Vadisi’ni kesen alanda İlbank’ın Mesa konutları başladı. 36 katlı yapılar öngörülüyor, yine Sinpaş’ın Büyük Esat Vadisi’ni kesen noktadaki projesi 52 katlı. Zemin artı 4 kat olan yerlerde 52 katlı toplu konut süreci başladı. Bunların hepsi İmrahor Vadisi’ne doğru gidişi ortaya çıkaracak. Büyük Esat Vadisi’ni ortadan kaldıran bir sürece doğru gidiyor” dedi.

“Büyük ölçekte rantlar örülüyor”

Candan, Sinpaş’ın konut yaptığı alan da Bakanlar Kurulu’nun Afet Maruz bölgesi kararı olduğuna dikkat çekerek, “Alanda Bakanlar Kurulu’nun Afet Maruz bölgesi kararını kaldırmaya çalışıyorlar, Mavi Göl’de ise ağaçlandırılacak alan, su toplama havzası alanı ve köy gelişme alanı kararlarını kaldırmaya çalışıyorlar. Rantın ne kadar büyük ölçekte örüldüğünü ve çeperlerden merkeze doğru geldiğini görebiliyoruz. Yine Kıbrıs Köyü Vadisi taş ocakları ile birlikte florasını ve faunasını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Kalker kırma tesisleri açmaya başladılar. Kıbrıs Köyü Vadisi 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı. İmrahor Vadisi’nde doğal gölet alanlarına molozlar dökülüyor. Göletler yok edilmek isteniyor, Oda’ya Molozların iki aydır imrahorda buluna gölete dökülmekte olduğunu bildiren vatandaş şikayetleri alıyoruz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Büyük Esat Vadisi’nde, İmrahor Vadisi’nde ve Kıbrıs Köyü Vadisi’nde davalar açma süreci başlattı. Özellikle Çankaya bölgesi kente yakın olması nedeniyle ciddi bir rant aracı olmaya başladı. Nefes aldıran yerler yapılaşmaya açılıyor. Hukuk mücadelesinin yanı sıra vadilerle ilgili farkındalık yaratmak için kent yürüyüşçüleri ekiplerimizle birlikte farklı etkinlikler, söyleşiler, trekkingler, doğa yürüyüşleri de planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

ATO’ya Dava

Candan Eskişehir yolunda bulunan Ankara Ticaret Odası binası alanına ikinci davayı açacaklarını belirterek şunları söyledi: “ATO’nun binasının olduğu yerde 4 emsalli h max serbest plan değişikliği vardı. Plan değişikliğine dava açtık davayı kazandık. 4 emsali, 3.90’a çekilmiş tekrar dava açacağız. Önceden de örtük emsalle birlikte 6 emsali buluyordu. Plan değişikliğine tekrar dava açıyoruz, çünkü Eskişehir Yolu aksı üzerindeki planlama süreçlerinde baskı oluşturuyor”.

Candan ilçe belediyelerini kentsel ranta karşı sürece destek olmaya çağırarak, ” Türkiye’nin parkları , vadileri, doğal alanları, rant alanı olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu süreçte ilçe belediyelerine muhalefet partilerinin de kentsel ölçekteki mücadele tarzına destek verecek bir yaklaşım içerisinde olmaları gerekiyor. Bu sürçte kent suçu işleyen muhalefet partilerinin ilçe belediyelerine hem davalarımızı açıyoruz artık hem de genel merkezlerine bilgi veriyoruz. Siyasetin kendisi süreçte rol oynadığının farkındayız. İlçe belediyelerine buradan iktidarın kentsel ölçekteki rant kararlarına karşı duruş geliştirmeleri gerekiyor. Mimarlar Odası herhangi bir siyaset Parti ayrımına bakmadan ilçe belediyelerinin rantsal uygulamalarına dava açtı ve açmaya devam edecek. Örneğin, MESA’nın İlbank Sitesi’ne baktığımızda Bülent Tanık döneminde, merkezdeki binasını almak için değerli arsalarını İlbank’a verdi. Kamu arazisini İlbank’a sattı. Şimdi İlbank bir firmaya verdi, plan değişikliği yaptı ve 216 konutluk, 36 katlı bina yapıyor. Bir kent toprağı nasıl ranta çevrilmesi açısından önemli bir örnek. Tüm kamusal topraklar hepimizin. Muhalefet partileri ve ilçe belediyeleri bunu önemsemeli.” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan ise “Ankara örnek bir şehir olması gerekirken, doğal vadilerin korunması gerekirken sürekli plan değişiklikleri ile yapay vadiler elde ediliyor. Meslek Odaları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri sürece dahil edilmeden projelerin toplumdan yana uygulanabilirliği olmadan projeler hayata geçiriliyor. Oysa Ankara’nın geleceğe yönelik ihtiyaçlarının belirlendiği, bütünlükçü, tartışarak projeler elde edilmeli. Ankara ne bir kültür, ne bir üretim şehri. Günlük çözümler, günü kurtarmak ilerde daha büyük sıkıntılara yol açar, bu sürecin bir sürdürülebilirliği yok.” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın