Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yarışması Hakkında

Perşembe günü, Mert Eyiler ve tasarım ekibi ile yaptığımız söyleşinin yayınlanmasının ardından GOSB'den yarışmaya dair bir açıklama geldi.

Dün yayınlanan söyleşimizin ardından GOSB yönetimi, söyleşide bahsi geçen yarışmanın detayları ile ilgili bir açıklama yapmak isteğini belirterek tarafımıza bir metin ulaştırdı. Hazırlanan açıklamayı aynen yayınlıyoruz:

15.08.2014 tarihinde, Arkitera web sayfasında, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) tarafından düzenlenmiş bir konsept proje yarışmasının konu edildiği “Kazanmaya Oynamıyorsanız, Sözünüzü Daha Özgür Söyleyebiliyorsunuz” başlıklı söyleşinizle ilgili olarak bu yazıyı yazma ihtiyacını duyduk.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, organize sanayi bölgeleri (OSB), bölge içinde yer alan firmaların (katılımcılar) onayladığı bütçe ve yatırım programları doğrultusunda yönetilen yerlerdir. GOSB, farklılık yaratan projeleri, çağdaş ve yenilikçi vizyonu ile ülkemizdeki OSB’ler için her zaman öncü ve örnek olmuş bir OSB’dir. Vizyonumuz doğrultusunda bölgemizin planlı gelişimini sağlamak ve doğru yatırımları katılımcılarımızla buluşturmak üzere GOSB Stratejik Planı hazırlanmıştır. GOSB’un gelecek 10 yılının planlandığı bu çalışma kapsamında, yatırım önerisi olarak bir depo binası, bir spor kompleksi ve teknolojik üretim ve Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı bir Teknoloji Caddesi belirlenmiştir. Bu yatırım önerilerinin, hem görsel olarak hem de maliyetleri açısından yatırım programına alınabilmesi amacıyla konsept proje yarışması düzenlenmiştir.

Yarışma öncesinde her 3 proje ile ilgili fonksiyonel beklentiler tariflenmiş ve bu alanların toprak durumları ve bizim bu alanların nasıl değerlendirilmesini istediğimiz hakkında bilgi verilmiş, tasarım ve detaylar konusu ise tamamen yarışmaya katılan müelliflerin yorumuna ve yaratıcılıklarına bırakılmıştır. Söyleşideki yorumlardan da öyle anlıyoruz ki aslında bu, tasarımcıların da daha çok tercih ettikleri bir yöntemdir. Ancak söyleşinin bazı noktalarında bu husustan olumsuz olarak bahsedilmesi, “açıkları olan bir program”ı avantaja dönüştürmek isteyen bir müellifin söylemi olmamalıdır.

Bahse konu 3 proje için 11 firmadan konsept proje hazırlaması istenmiş, 4 firma proje sunmuştur. Projeler, GOSB Yönetim Merkezi ve Sosyal Tesisleri’nde 5 ay boyunca sergilenmiş, GOSB Katılımcılarının beğenisine ve bilgisine sunulmuştur.

Yarışmanın sonuçlandırılması için sunulan projeler, katılımcılardan gelen görüşler çerçevesinde Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve belirlenen ödülün Bahadır Kul Architects firmasına verilmesine karar verilmiştir.

Öncelikle, proje yarışmamızın, söyleşinizde anlatıldığı şekliyle yüksek kalitede bir beyin fırtınasına yol açmış olmasından ötürü memnuniyetimizi dile getirmek isteriz.

GOSB yıllık bütçelerle, Genel Kurul kararlarıyla yönetilen bir kurumdur. Kısa vadede yatırımı bütçelenmemiş bu projeler ile ilgili detaylı bir inceleme, çalışma veya proje müelliflerine çağrı yapılmamış olmasının sebebi de budur. Yatırım kararı alındığında, günün koşulları ve yatırım için ayrılacak bütçe rakamları da dikkate alınarak, yatırıma yönelik proje çalışmaları yeniden yapılacaktır. Söyleşinize katılan müelliflerin bu bilgiyi GOSB ile iletişime geçerek kolaylıkla alabilecekleri bir ortamda, kendilerine web siteniz üzerinden iletiyor olmaktan üzüntü duyduğumuzu bildirmek isteriz.

Yarışma sürecimize katılan, özverili çalışmaları ve tasarımları ile bölgemize katkı sağlayan tüm müelliflere, bu vesile ile yeniden teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla,

Gebze Organize Sanayi Bölgesi adına
Z. Nil Sönmez
Bölge Müdürü

Etiketler

Bir yanıt yazın