Türkiye’nin İlk Kadın Mimarının Biyografisi Yayınlandı

Türkiye'nin ilk kadın mimarı olan Leman Cevat Tomsu'nun yaşam öyküsü TMMOB Mimarlar Odası tarafından yayınlandı.

TMMOB Mimarlar Odası yayınlarının “Mimarlığa Emek Verenler Dizisi”nin altıncı kitabı Türkiye’nin ilk kadın mimarı Leman Cevat Tomsu’nun biyografisi oldu. “Leman Cevat Tomsu, Türk Mimarlığında Bir Öncü” ismiyle sunulan biyografi Neslihan Türkün Dostoğlu ve Özlem Erdoğdu Erkarslan tarafından kaleme alındı. Kitap, Cumhuriyet Türkiye’sinde erkek egemen meslekte bir kadın mimarın yaşam öyküsünü ve mesleki deneyimlerini aktarması açısından oldukça önemli.

Leman Cevat Tomsu Hakkında

1913 yılında Kayseri’de doğan Leman Cevat Tomsu ilk ve orta öğrenimini Erenköy Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1930 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’ne yazıldı. 195 yılında yüksek mimarlık diploması alarak mezun olan Tomsu mimarlık pratiğine İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğünde şehircilik uzmanı Martin Wagner’in yanında çalışarak başladı. 1941 yılında, daha sonra kitap olarak yayınlanacak olan “Bursa Evleri” konulu teziyle doçent unvanını alan Tomsu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli bulunduğu sırada, 1950 yılında İsviçre, Almanya, İsveç, Fransa ve İtalya’nın bazı şehirlerinde harp sonrası gelişmiş mimarlık ve şehirleşme sorunları üzerine etütler yaptı. 1958 yılında İngiltere’de iskân hukuku üzerine incelemelerde bulundu.

Prof.Dr. Leman Tomsu 1975 yılında emekliye ayrılmış ve 29 Nisan 1988 tarihinde vefat etmiştir. Leman Tomsu’nun yirmiye yakın inşa edilmiş projeleri arasından Cerrahpaşa Poliklinik Binası, Samsun Merkez Bankası Proje Müsabakası, Tozkoparan’da Bir Gazino Projesi, Şehremini Halkevi Projesi, Kayseri Halkevi Binası Projesi, Ankara Etlik’te Ev Projesi ve Gerede Halkevi Projesi bulunmakta.

Etiketler

Bir yanıt yazın