Kayseri ‘müzeler kenti’ oluyor

Turizm sektöründe atağa hazırlanan Kayseri, 2014 yılı sonuna kadar kentteki müze sayısını 3'ten 7'ye, kültür evi ve konak sayısını ise 3'ten 12'ye çıkarıyor.

Kente daha önce Ahi Evran-ı Veli ve Kent Müzeleri ile Atatürk Evi, Beştepeler Kayseri Evi ve Güpgüpoğlu Konağı gibi kültürel mekanları kazandıran Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şimdi de tarihi Kayseri Kalesi içinde kentin ikinci arkeoloji müzesini, dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen Şifaiye- Gıyasiye medreselerinde Selçuklu ve Türk Tıp Tarihi müzelerini, Kayseri Lisesi bünyesinde Milli Mücadele Müzesi açmaya hazırlanıyor. Yine restore edilerek, elden geçirilen ‘Eski Kayseri Mahallesi’ndeki 15 taş konaktan 9’u da yeni görüntüleriyle turizmin hizmetine sunuluyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kentin turizm alanında da hizmet sektörünün önünü açacak güçlü bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Turizm amaçlı sportif yatırımlarda hayli mesafe aldık. Örneğin, UEFA standartlarındaki Kadir Has Stadı, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi ile Şehir Spor Kompleksi içinde yer alan diğer spor tesisleri kent ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladı. 3.5 milyar metreküp su toplayan 65 kilometre uzunluğundaki Yamula Barajı yelken ve kayak türü su sporlarına açıldı. Şehrin doğu kesiminde 10 bin seyirci kapasiteli yeni bir stadın daha temelini atmaya hazırlanıyoruz.

Anadolu Harikalar Diyarı’nı 2013 sonunda, Erciyes Kış Sporları Merkezi’ni ise bitmiş haliyle en geç 2015 yılı başında devreye almış olacağız” diye konuştu. Şimdi de sırada, kültür turizminin ufkunu açacak projeler olduğunu kaydeden Özhaseki, “Şehirde 3 müze ile eski kültürlerin buluştuğu 3 konak var. Bunlar Kayseri Arkeoloji, Kayseri Kent ve Ahi Evran-ı Veli müzeler ile Atatürk Evi, Kayseri Evi ve Güpgüpoğlu Konağı. Bu mekanlar hemen her gün yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle Kayseri Arkeoloji Müzesi gerek konum alanı gerekse yapı olarak çok yetersiz. Yarışma açarak proje hazırlattık. Tarihi Kayseri kalesi içinde düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Burada yeni bir arkeoloji müzesi kuracak ve bunu Kaleiçi Kültür Merkezi Projesi kapsamında ziyaretlere açacağız” şeklinde konuştu.

Kayseri Mahallesi’nde 9 evin restoresi bitti

Kültür turizmine yönelik projelerin dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen Gıyasiye – Şifaiye medreselerindeki düzenleme çalışmaları ile devam edeceğini vurgulayan Özhaseki, “Türk Tıp Tarihi ve Selçuklu müzeleri ile tarihi Kayseri Lisesi’ndeki Milli Mücadele Müzesi Lisesi izleyecek. Keza, eski kültürlerin yaşanacağı Kayseri Mahallesi’nde 15 tarihi evden 9’unun restoresi bitti. Bu konaklar gelecek yıl ziyaretlere açılıyor. Konaklar 100 yıl öncesinin kent yaşantısını, kendine özgü tarihsel dokusu ve otantik kültürel değerleri ile günümüze taşıyacak” dedi.

Yeni müze ve tarihi mekanlar

> Kaleiçi Kayseri Arkeoloji Müzesi: Türkiye’nin ayakta kalabilen tek stedal kalesi olarak bilinen tarihi Kayseri Kalesi, içinde arkeoloji müzesinin de yer alacağı kültür ve sanat merkezine dönüşüyor. Projesi geniş katılımlı bir yarışma ile hazırlanan Kayseri 2. Arkeoloji Müzesi, dikdörtgen yamuk tekniğine göre inşa edilmiş kalenin zemininde yer alacak. Müzede, başta Kültepe kazılarında elde edilen Asur ticaret kolonilerine ait çivi yazılı tabletler olmak üzere, Kaniş – Karum’dan Romalılara kadar yörede bulunan birçok uygarlığa ait arkeolojik eserler sergilenecek.

> Kayseri Milli Mücadele Müzesi: Kayseri Lisesi 118 yıllık bir geçmişe sahip. Tarihi yapı dış kale surlarının uzandığı şehrin Kiçikapı semtinde yer alıyor. Lisede restorasyon ve müze düzenleme çalışmaları bu yıl başladı. 2 katlı taş yapının bir bölümü, son sınıf öğrencileri Sakarya Savaşları’nda yaşamını yitirdiği için 1920 -1921 döneminde mezun veremeyen lisenin şehit öğrencilerine ayrılacak. Buradan mezun olan merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ve halen cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül adına da bölümler oluşturulacak.

> Tıp Tarihi ve Selçuklu Müzeleri: Dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen 806 yıllık geçmişe sahip Şifaiye- Gıyasiye iki ayrı müzeye dönüşüyor. Çifte Medreseler olarak da bilinen tarihi yapının Şifaiye bölümü “Türk Tıp Tarihi Müzesi”, ikizi Giyasiye ise “Selçuklu Müzesi” olarak kapılarını açacak. Tıp tarihi müzesinde hasta kabul odalarından, sertabip ve tabip odalarına, hasta koğuşlarından geçmiş dönemlere ait tıbbi araç ve gereçlerin sergileneceği tıp tarihine ışık tutan eserler yer alacak. Gıyasiye bölümünde açılacak Selçuklu Müzesi’nde ise Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine özgü tarihi eserler sergilenip saklanacak.

> Kayseri Mahallesi (Setenönü): Şehrin eski semtlerinden Setenönü’nde 5 milyon lira harcanarak tarihi 15 evden 9’nun restorasyonu bitirildi. Diğer 5 konakta ise çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandığında Setenönü’nde 100 yıl öncesinin evleri, sokakları yeniden şekillenecek. Konaklar, geçmişteki yaşantılara özgü eşyalarla dayanıp döşenecek. Mahallede eski hayatların yeniden yaşanacağı hamam, bakkal, fırın, berber, sokak çeşmesi, yöresel yemek mekanları ile el sanatları ürünlerinin satılacağı mekanlar yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın