Taksim’in kaderi bugün belli olacak

Taksim Meydanı'nın yayalaştırılmasıyla ilgili uygulama projesinin kaderi Koruma Kurulu'nun bugün yapacağı toplantıyla belli olacak. Toplantıda Koruma Kurulu itirazları değerlendirecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bugün gerçekleştirilecek toplantıda Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması projesi karara bağlanacak. Projenin bir bölümüne onay veren Kurul, bugün yapılacak toplantıyla bağlantılı diğer hatların projelerini görüşecek.

Bir yılda bitirmek istiyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hazırlanan projelerin Koruma Kurulu’na takdim edildiğini belirterek, “Kurul geçen haftaki toplantısında birinci etap olarak gördüğümüz hattın onayını verdi. Diğerleri üzerinde çalışma devam edecek. O birinci etapla ilgili ihalesini yaptığımız için çalışmalar hemen başlayacak. Bir yıla varmadan çok kısa sürede bitirmek istiyoruz” dedi. Projenin Gümüşsuyu ve Sıraselviler caddeleriyle ilgili bölümlerinde Kurul üyelerini tedirgin eden eden noktalar olduğunu anlatan Topbaş, fiziki altyapı yetersizlikleri nedeniyle projenin bu bölümünden vazgeçilebileceğini söyledi.

Tereddütlerimiz var

Topbaş projenin detaylarına ilişkin şunları anlattı: “Tarlabaşı’ndan Divan Oteli’ne gelen yolu alta almamız gerekiyor. Burada yoğun bir trafik var. Bunu yaptığımız zaman Taksim’deki Talimhane bölgesiyle Taksim Meydanı bütünlemiş olacak. Bunu birinci etap olarak projemize koymuştuk. Diğeri, Gümüşsuyu’ndan Taksim’e gelen yolu yer altına alarak AKM’nin önünden geçip oradan Taşkışla’ya doğru ulaşmasını öngören bir proje. Buna itirazlar vardı. Bizim de tereddütlerimizin var. Bu noktada çalışmaya halen devam erdiyoruz. Sıralselviler’de de çok yoğun bir trafik var. Orasını yayalaştırabilir miyiz diye bakıyoruz. Böylece Taksim yayalaşmış olacak. O trafiğin yer altına alınması çok zor bir iş. Firuzağa Camii’nin olduğu yerden tünelle gelip, Taksim’in altında geçmek için çalışmaları yaptık. Bunu da projelendirerek, Koruma Kurulu’na takdim ettik.”
Taksim’deki trafik sorunun çözülmesi için gereken düzenlemelerin mutlak suretle yapılması gerektiğini söyleyen Koruma Kurulu eski başkanı Prof. Dr. Mete Tapan ise, “Taksim’in bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu kesin. Ancak bu konuda biraz daha katılımcı bir planlama gerekli. Taksim’in meydan olabilmesi için bu şart” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın projenin bazı bölümlerinin iptal edilebileceğine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Tapan, “Sanırım Topbaş da bazı yanlışlıkları fark etti. Bu projenin bir bütün halinde yeniden düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

İptaller gündemde

Uygulama projeleri hazırlanmadan ihale yapıldığını belirten İstanbul Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, “usulsüz bir ihale var ve şu an itibariyle Cumhuriyet Caddesi’nde çalışmaların başlayacağı söyleniyor. Bu proje tümüyle iptal edilmeli ve yeniden düzenlenmeli. Kendisi de mimar olan Kadir Topbaş’ın Taksim’le ilgili projenin bu haliyle uygulanamayacağının farkında aslında. Bu yüzden projenin Sıraselviler ve Gümüşsuyu caddeleriyle ilgili bölümlerinde iptal konusunu gündeme getiriyor” dedi.

Topbaş’a toplantı daveti

Yayalaştırma projesinin Taksim’i otoyol kavşağına çevireceğini söyleyen Taksim Platformu üyelerinden Mine Özerden ise Kadir Topbaş’ın projeyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve tarafsız uzmanların katılacağı bir danışma toplantı düzenlemesini gerektiğini kaydetti. Özerden, “Projenin tartışılmasını istiyoruz. Şu an ortada detayları ve ne yapılmak istendiği halka ve uzmanlara doğru dürüst açıklanmamış, fakat sonuçları hepimiz için vahim sonuçlar doğurabilecek bir proje var. Bu haliyle projeyi kabul etmek mümkün değil” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın