OVADA Yapı Atölyeleri I

21-23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ilk OVADA atölyesinin ev sahipliğini ‘Alan 3,14’ ile E-G Mimarlık üstleniyor.

OVADA yapı atölyeleri Urla’nın Barbaros Polyesi olarak bilinen, Birgi, Barbaros, Kadıovacık, Uzunkuyu ve Zeytinler köylerini kapsayan ovasında başlatılıyor. Atölyelerin amacı; insan sağlığını desteklerken binaların çevresel etkisi ile kaynak ihtiyacını azaltan ve ekonomik tasarruf sağlayan yenilikçi yapı örneklerinin artması ve bu yönde ustalığın gelişmesi.

OVADA yapı atölyelerinin hedefleri: 

Öncelikle yöreden öğrenci ve profesyonellerin

  • Doğal yapı malzemeleri üretimi ve uygulamaları,
  • İnsan sağlığını destekleyen ve ekolojik uyumu gözeten yapım yöntemleri ile ilgili bilgi ve tecrübelerini arttırmayı hedefliyor.
  • Hem ayak izimizi azaltan hem de yaşam konforumuzu arttırırken uygulamada kullanım kolaylığı sağlayan yapım yöntemlerini yaygınlaştırmayı,
  • Atölyelerin kapsamına giren ovadaki ihtiyaçlara kısmen veya tamamen karşılık gelebilecek atölyeler düzenlemeyi,
  • Yörede bu alanda farkındalığı arttıracak örnek çalışmalar yapmayı amaçlıyor 

21-23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ilk OVADA atölyesinin ev sahipliğini, ‘Alan 3,14’ ile E-G Mimarlık üstleniyor. ‘Alan 3,14’, Birgi köyünde kapsadığı çiftlik arazisi, 590 m2 fonksiyonel Gabion duvara sahip binası ve atölyesi ile OVADA hedeflerinin buluştuğu bir uygulama alanı sunuyor. Atölye sürecinde 2 metre yüksekliğinde 5 adet gabion duvara oturan 4 metre yarıçapında jeodezik kubbeli yarı açık alan oluşturulması programlandı.

OVADA yapı atölyelerinin ilkine katkı sağlayanlar:

  • Dome Küresel Yapı Sistemleri
  • E-G Mimarlık
  • Eds-a Mimarlık
  • Onurcan Çakır Mimarlık
  • Thanos N. Stasinopoulos
  • Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü


Program akışı:

20.09_ Perşembe

17:00 itibariyle katılımcıların varışı: Konaklama yeri ve çevrenin tanıtılması, eğitmenlerle tanışma ve akşam yemeği

21.09_ Cuma

9:00-10:00_ Sürdürülebilir gelişim ve mimarlık odağında Alan 3,14 atölye alanının işlevi ve gabion duvar yapım teniğinin önemi -Ekin Güven sunumu

10:10- 10:50 – Atölye çalışmasının kapsamı, jeodezik strüktürler ve gabion yapım tekniği -Thanos Stasinopoulos sunumu

11:00-11:40 – Türkiye’de Jeodezik kubbe uygulamalarında detay çözümleri (göbek bağlantı detayları, pencere ve kapı uygulmaları, farklı malzeme kaplama ve iskelet tasarımları)- Ercüment Alyanak sunumu

11:40-12:40 – Öğle yemeği

13:00-17:00 – Jeodezik kubbenin parçalarının hazırlanması (boruların uçlarının kesimi, delik açılması ve birbirlerine vidalanması), buna paralel gabion duvarların oluşturulması

17:30- 19:00 – Barbaros köyünde kısa bir gezi ve Onurcan Çakır’ın evini ziyaret, mimarisinin Onurcan Çakır tarafından anlatılması

22.09_ Cumartesi

9:00-12:00 – Jeodezik kubbe parçalarının birleştirilmesi ve 5 adet 50x50x100 cmlik gabion birimlerinden 2 metrelik 5 adet duvarın yapılması

12:00 -13:00 – Öğle yemeği

13:00- 17:00 – Jeodezik kubbenin ve gabion duvarların tamamlanması

17:30- 18:30 – Kadıovacık biyoevi’ni ziyaret, yapım sürecinin And Akman tarafından anlatılması

23.09_ Pazar

9:00 – 11:00 – Jeodezik kubbenin gabion duvarlar üzerine yerleştirilmesi

11:00-13:00 – geri bildirimlerin alınması, kapanış yemeği

 

Eğitmenler: 

Mimar Ekin Güven (E-G Mimarlık ortağı), Türkiye’nin çeşitli illerinde ve Rusya’da aktif mimarlık ve inşaat uygulamalarına imza atmaktadır. E-G Mimarlık, Türkiye’nin ilk sertifikalı Pasif Ev projesini ve dünyada ölçek bakımından bir ilk olan ‘Ekolojik Kent Tasarım Rehberi’ni Gaziantep ilinde gerçekleştirdi.  

Ercüment Alyanak, makina yüksek mühendisi olarak son üç senedir DOME Küresel Yapı Sistemleri bünyesinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile her türlü yaşam alanı için jeodezik kubbe formunda mimari çözümler üretmektedir. 

Dr. Thanos N. Stasinopoulos, yeşil mimaride uzman bir mimar mühendistir. Mesleki uygulamada olduğu gibi akademik öğretim ve araştırma alanında uzun bir kariyere sahiptir. Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ders vermektedir.

Yüksek Mimar Onurcan Çakır, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde mimarlık bölümü yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Proje ve uygulamasını gerçekleştirdiği ‘Barbaros Evi’ projesi ile 2015 Türkiye Mimarlık Yıllığı’na seçilmiş ve 2017’de 4. İzmir Mimarlık Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü almıştır. Mimari proje çalışmalarına ‘Onurcan Çakır Mimarlık’ adı altında Urla’da devam etmektedir.

And Akman (eds-a Mimarlık ortağı + Yapı Biyolojisi Enstitüsü kurucusu-YBE ), 17 sene boyunca Almanya’da yapı biyoloğu olarak çalışırken aynı zamanda insan ve çevre sağlığını destekleyen mimari proje ve uygulamaları gerçekleştirdi. 2007 yılından itibaren Türkiye’de çalışmalarına ‘eds-a mimarlık’ üzerinden devam ederken, kurucusu olduğu YBE çatısı altında yapı insan sağlığı ilişkileri ve doğal yapı malzemeleri üzerine çalışmaktadır.

Merve Titiz ( Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü kurucusu), sürdürülebilir tasarım ve planlama alanında uzmanlaştı. 2009 yılında Türkiye’deki ilk Uluslararası Ekolojik Tasarım Buluşması’nı gerçekleştirdi. 2011 itibariyle çalışmalarını sürdürülebilirlik odaklı yerel gelişim, iletişim ve etkinlik yönetimi alanlarında devam ettirmektedir. 

Atölye alanı:

Birgi köyü Alan 3,14’de, 4 metre yarıçapında jeodezik kubbe ve 2 metre yüksekliğinde 5 adet  gabion duvar yapımı için gerekli her türlü cihaz ve malzeme mevcuttur. Ayrıca konaklayan katılımcılar için duş imkanı da vardır.

Atölye alanının konumu Barbaros köyüne 2,2 km, Uzunkuyu köyüne 4 km mesafededir.

Atölye dili Türkçe olmakla birlikte, eğitmenlerden Thanos Stasinopoulos’un sunumu ingilizce gerçekleşecektir.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın