Hiç Senin Olmamış Yerler

Asya Asyalı, Tuna Pektaş ve Zeynep Tetik’in küratörlüğünü üstlendiği, "Hiç Senin Olmamış Yerler" başlıklı sergi, 20 Nisan - 3 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ark Kültür’de.

Sinan Logie, Fluid Structures (Phase 12), 2017, Tuval üzerine yağlı boya.

Sergide Duygu Nazlı Akova, Ahmet Çerkez, Sinan Logie, Erman Özbaşaran, Alp Sime, Olgu Ülkenciler ve Begüm Yamanlar’ın çalışmaları yer alıyor.


Erman Özbaşaran, İsimsiz, Gravür.


Duygu Nazlı Akova,Gyes (2016)


Begüm Yamanlar, Tahribat

Etkinliğin tanıtım metni:

İtalyan yazar ve düşünür İtalo Calvino, Görünmez Kentler kitabında şöyle der: “Kentler vardır yıllarla ve değişerek arzuları biçimlemeyi sürdürürler, kentler vardır ya arzularca silinip ya da arzuları silip, yok ederler.”

İnsan aklı düşünen insandan bu yana hayatta bir iz bırakma arzusuyla yeni şeyler yaratıyor. Ta ki başka birisi çıkıp da onun yarattığının üzerine yeni bir iz bırakana kadar. Dünya üzerindeki beşeri olan ne varsa bu arzunun üzerinde şekilleniyor. Diller, medeniyetler, sanat eserleri bu diyalektik üzerine gelişim gösteriyor. Doğal bir sürecin içerisinde ilerleyen bu durum günümüz insanının yaşadığı kentin varoluşuna da, insanın psikocoğrafik durumuna da etki ediyor. Kent bir palimpsest gibi eski izlerinin yanında yenilerini de taşıyor. Eski ve yeni arasındaki bu devamlılık ilişkisi, şehir karşısındaki duygularımızı yönlendiriyor.

Kentler yüzyıllardır kendi doğal dönüşümlerini yaşarken insanı da şekillendirir. Modern şehirlerin kurulmasıyla birlikte ortaya atılan psikocoğrafya kavramı üzerinden ilerleyen bu sergi, kentlerin organik dönüşümü esnasında bireyin kendini konumlandırdığı yerlerden bir bakış sunuyor.Kentlerin değişim süreçleri insanı koşullandırarak onu kentli bir birey haline getiriyor. Kentlinin kent ile ilişkisini yeniden düşünmenin kapılarını aralıyor. Hiç Senin Olmamış Yerler, anlamını dayatan otoriter bir gücü değil sanatçıların hissettikleri belirsizliği yansıttığı bir atmosfer tasavvuru olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu olan meselemiz ise duyularla düşünme, mekansal metaforlar ve varoluşsal bir arayış.

Etiketler

Bir yanıt yazın