Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye’deki Modern Mobilya Tasarımı

"(DATUMM) Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı" bilimsel projesi kapsamında yapılan çalışmanın ürünlerinden aynı isimli sergi 6 Şubat 2015 tarihinde İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açılacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından desteklenip, Doç.Dr. Deniz Hasırcı, Yrd.Doç.Dr. Zeynep Tuna Ultav, Araş.Gör. Seren Borvalı ile Araş.Gör. Hande Atmaca tarafından gerçekleştirilen “(DATUMM) Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye’deki Modern Mobilya Tasarımı” başlıklı bilimsel araştırma projesi kapsamında, tarihi mobilyalar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 1930-1975 yılları arasında Türkiye’de üretilen “modern mobilyalar” incelendi. Proje kapsamında mobilya tasarımları, tasarımcı ve üreticiler incelendi ve 1930-1975 dönemi “tarihi/özgün” mobilyalardan oluşan bir sergi, katalog ve bir dijital arşiv oluşturuldu. Aynı zamanda bu dönemin tasarımcı, zanaatkar ve üreticileriyle ya da yakınlarıyla gerçekleştirilmiş olan ve sergide izlenme fırsatı bulunabilecek belgesel niteliğinde bir film hazırlandı.

Koruma altına alınmadıkça gelecekte izlerini sürmenin mümkün olmayacağı öngörüsünden yola çıkarak gerçekleştirilen çalışmanın ürünlerinden biri olan ve 6-24 Şubat 2015 tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde izlenebilecek sergide, 68 adet özgün/tarihi modern mobilyanın kendisini, 113 adet mobilya ya da mobilya grubunun ise mobil bir fotoğraf stüdyosu aracılığıyla profesyonel biçimde çekilmiş fotoğrafları ve ek olarak 15 tasarımcı/zanaatkar ya da yakınlarıyla gerçekleştirilmiş belgesel çekiminden bölümler yer alacak.

Böyle bir çalışmayla 20. yüzyıl Türkiye’sindeki modern mobilya hakkında tarihyazımına katkıda bulunulacak ve bu ürünleri ortaya çıkararak farkındalık yaratmak, korumak ve analiz etmek adına da önemli bir adım atılmış olacak. Dokümantasyon eksikliği mobilya tarihinin bu dönemine ait büyük bir boşluk yaratmıştır. www.datumm.org adresinde ulaşılabilecek dijital arşivin tasarım okullarında kullanılabilmesi, konferans ve makalelerle uluslararası platformda diğer akademisyenlere ulaşması çalışmanın hedeflenen diğer amaçları arasında yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın