Mimarlık Eğitiminde Pedagoji ve Pratik Arasında Var Olmak

"Mimarlık Eğitiminde Pedagoji ve Pratik Arasında Var Olmak" isimli sempozyum mimarlık pratiği içinde aktif olarak yer alan akademisyenlerin tecrübe, düşünce ve edinimlerinin değerlendirilmesi amacıyla 4-5 Aralık 2014 tarihlerinde yapılacak.

2014 yılında İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından başlatılan bu seminerler dizisi; eğitimcinin pratik alandaki varlığının, eğitim alanına katkısına vurgu yaparak, eğitimcilere yol göstermek, üniversitelerin bu alanlarındaki desteğini arttırmak, ortak çalışma alanlarını özendirmek amacıyla yapılıyor. Bu ortak alanda yapılacak çalışmaların artması, hem eğitimcinin eğitime bakış açısını hem de öğrencinin pratik alandaki varlığını pekiştirecek.

Bu çalışmayı ortaya koyabilmek ve var olan çalışmaları paylaşabilmek adına düzenlenecek seminerlerde yer alacak konuşmacılar, farklı nesillerden eğitimciler arasından hem eğitim hem de pratik alanda varlığını sürdüren akademisyenlerden seçildi. Bu projenin gerçekleştirilebilmesi için İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi BAP desteği alınması planlanıyor; Türkçe olarak yapılacak seminerlerin yanı sıra, kitap yayınında Türkçe ve İngilizce yayımlanması öngörülüyor.

Eğitimcilerin seminerlerinde 1- Eğitim Alanı, 2- Pratik Alanı, 3- Bilgi Aktarımı ve Entegrasyon, üst başlıklarını tartışmaları bekleniyor. Final çıktı olarak ise seminerlerde ortaya konulan söylemlerin, makale olarak derlenerek, kitap olarak yayımlanması planlanıyor.

Katılımcılardan seminerlerinde ve makalelerinde şu sorulara (genişletilebilir) yanıt vermeleri bekleniyor:

1- Eğitim Alanı:

  • Stüdyo eğitimindeki öğrenci ile etkileşimi nasıl kuruyorsunuz? Öğrencinin proje süreci ile kendi proje süreçlerinizi nasıl örtüştürüyorsunuz?
  • İdealize edilmiş bir stüdyo eğitimi sizce nasıldır, hangi aşamalardan oluşur?
  • İdealize edilmiş bir mimarlık eğitimi sizce nasıldır, pratik alan (stajlar, yarışmalar, çalıştaylar vs.) nasıl entegre edilmelidir?

2- Pratik Alanı:

  • Pratik alanda nasıl varlık gösteriyorsunuz? Hangi alanlarda proje üretmek (Yarışmalar, uygulama projeleri, danışmanlıklar vs. ) sizin pratiğinizi tanımlıyor?
  • Üniversite içinde mimarlık pratiğini yürütebileceğiniz bir oluşum var mı, var ise öğrencileriniz ve eğitim anlayışınız ile nasıl ilişkilendiriyorsunuz?
  • Meslek pratiğinin dört yıllık lisans öğretimi düzeyinde belirli periyotlarla alınan stajlarla mi, yoksa okul sonrası mimarlık bürolarında çalışmakla mi pekiştirilebileceğini düşünüyorsunuz?
  • Dışarıda bir büroda çalışan yeni mezun bir öğrencinin yüksek lisans eğitiminin de birlikte sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü düşünüyormusunuz?

3- Bilgi Aktarımı ve Entegrasyon:

  • Hangi alanın sizi ne ölçüde beslediğini düşünüyorsunuz? Eğitimci yönünüz mü pratiğe yön veriyor, Pratik yönünüz mü eğitimci kişiliğinizi besliyor?
  • Pratikte yer almadığınız dönemlerde, eğitim yönünde bir kopukluk yaşıyormusunuz? Veya pratikte hiç yer almayıp tamamen eğitim ve akademisyenliğe odaklandığınız bir hayatta, nelerin eksik olabileceğini düşünüyorsunuz?
  • Pratik hayatı nasıl eleştiriyorsunuz, akademik hayatı nasıl eleştiriyorsunuz?
Etiketler

Bir yanıt yazın