Arkitera Kampüste Söyleşileri Yayında!

Arkitera Kampüste projesi kapsamında Türkiye'deki mimarlık okullarının durumunu öğrenmeyi hedefleyerek gerçekleştirdiğimiz söyleşiler Arkitera.com'da yayına açıldı.

ARKIMEET 2014 kapsamında yapılan, Türkiye’deki mimarlık eğitiminin durumunu araştırmayı hedefleyen Arkitera Kampüste projesi dahilinde mimarlık okullarının dekanları, bölüm başkanları ile gerçekleştirilen söyleşiler yayında!

Arkitera Kampüste projesi, “Türkiye’deki mimarlık okullarında neler oluyor?” sorusuna cevap bulmak üzere başlamıştı. Arkitera Kampüste elçisi olarak seçilen Azize Yıldız, Anadolu’daki mimarlık okullarını gezip bölüm başkanları ve dekanlar ile söyleşiler yaparak bu sorunun cevabını aradı; projenin İstanbul ayağını ise Burak Arslan, Seda Sezen ve Gözde Biçer yürüttü. Büyük bir emeğin ürünü olan bu çalışma ile mimarlık okullarının bulunduğu kent ile ilişkisi, üniversitenin eğitim mekanlarının mimarlık eğitimi için ne kadar yeterli olduğu araştırıldı.

Güncel durumu belgelemek üzere yola çıkan Arkitera Kampüste elçileri, Türkiye’de 35 ilde aktif olarak mimarlık eğitimini sürdüren 88 okulu gezdi, mümkün olduğunca her okulda söyleşiler gerçekleştirdi. Bu çalışmada apartman dairelerine sıkıştırılan mimarlıktan kampüsün her köşesine yayılan eğitim sürecine, mimarlık eğitimine alternatif bakış açılarından okulların dünyaya açılma projelerine kadar Türkiye’deki mimarlık okullarının kendileri hakkında anlattığı çeşitli bilgilere erişebilirsiniz.

Tüm okulları tek tek gezmek ne kadar zahmetliyse, gerçekleştirilen söyleşilerin yayına açılması için yapılan çalışmalar da bir o kadar zahmetliydi. Söyleşilerin deşifresi ve düzenlemesi ile ilgili bizlere yardımcı olan Elif Tuğba Gürkan, Elif Meva, Karin Ender ve Mehmet Can Gümüş’e teşekkür etmek isteriz.

Üzerinden bir sene geçmesine rağmen tazeliğini koruyan söyleşileri “Arkitera Kampüste Söyleşileri” etiketinde topladık. Türkiye’deki mimarlık okullarında neler olup bittiğini öğrenmek için incelemenize sunulmuştur.

Etiketler

4 yorum

  • bahar-bayhan says:

    Hepsini okuyabildiniz mi bilmiyorum, ben okudum, birbirinin benzeri söyleşiler olduğuna katılmıyorum. Sorular yüzeysel veya aynı olabilir ama cevaplar Türkiye’de mimarlık eğitiminin nasıl algılandığına yönelik ipuçları veriyor bence.

  • bahar-bayhan says:

    Mesela bir mimarlık okulunun dünyaya açılmayı hedef alması veya her okulun yakındığı öğrenci çalışma mekanlarının yetersizliği, yeterli olduğu durumda nasıl bir değişimin öngörüldüğü veya mimarlık okullarının bulundukları kent için proje üretme isteği ve kent yönetimlerinden bunun karşılığını alıp alamamaları vs. En azından üzerine düşünmek üzere sorular çoğalıyor ki bence önemli bir şey. Hiç değilse 88 tane mimarlık okulunun bulunduğu bir ülkenin kentlerinin halini düşündürtüyor.

    Şunu belirtmekte fayda var; bu çalışma kısıtlı zamanda gerçekleştirildi ve tabii ki her şeyi masaya dökmek mümkün olmadı. Bu bir başlangıçtı; bunu çıkış noktası olarak ele alıp üzerine sorularla büyütsek yapıcı olacağını düşünüyorum.

  • cem-yildirim says:

    Teker teker okumaya başladık. Henüz hepsini bitiremedim ancak ben okuduğum 7 söyleşiye bakarak çok iyi bir çalışma yapılmış olduğunu görüyorum. Emeği geçenlere teşekkürler.
    Bir ülkenin mimarlığı için üniversitelerin yeri kritik. Dekan ve bölüm başkanları ile yapılmış bu söyleşileri bize yansıtmaları bence faydalı. Kimi söyleşide mevcut durumu, kimi söyleşide yapılmak istenenleri görüyorsunuz, ancak ortak noktada üniversitelerde mimarlığı yönetenlerin bakış açılarını bize yansıtmış çalışma. Tebrik ediyorum.
    Ayrıca Arkitera’nın üniversitelerin mimarlığa bakış açılarına yapıcı ya da yıkıcı bir etkisi olması gerektiğini düşünmüyorum. O etkiyi yapacak merciler farklı. Arkitera bu çalışma ile bize mevcut durumu yansıtıyor, ki bu analiz için, anlamak için çok önemli. Zaten yola çıkış soruları da “Türkiye’deki mimarlık okullarında neler oluyor?”

  • omer-yilmaz says:

    İsmail Bey, Arkitera.com adına konuşamam ama kendi adıma önerinizi hayata geçirmeniz gerektiğini düşündüğümü söylemek istiyorum.

    Hem Arkitera.com’a yaptığınız eleştirinin haklı hale gelmesini sağlamış olursunuz, hem sorun olarak gördüğünüz durumların daha görünür olmasını sağlarsınız. Arkitera.com da daha fazla sayfa gösterir. Ülke kazanır, herkes kazanır.

    http://rktr.co/1Ki4poJ adresinde tüm okulların söyleşileri var, bunların altına yorum yazmamak için hiç bir neden yok.

    Ya da dilerseniz her okuldan (hadi 20 okuldan olsa yeterli) öğrenci görüş ya da söyleşilerini benzer şekilde derleyin “Öğrenciler Kampüste” (ya da başka bir isimle) Arkitera.com yayına alır bence.

Bir yanıt yazın