Şişhane Gösteri Sanatları Merkezi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Sadettin Emekli tarafından hazırlanan diploma projesi.

Tarihsel eşik olan Şişhane bölgesinde, Galata Kulesi, 6. Daire, Vergi Dairesi, Frej apartmanı gibi tarihsel binalar bulunduran dokuda Şişhane\’de gösteri sanatları merkezi projesi yapılmıştır.

Bölgenin hakim kotta olması dolayısıyla seyir terasları yapılmıştır. Arazinin eğimine uygun olarak seviyelendirilmiştir.

Metro çıkışının kotu +45 esas alınarak bina zemin kotunu oluşturmaktadır. Metro kullanan engelli bireylerin metro asansörüyle ve taşıtlarıyla gelen engelli bireylerin bina içi asansörü kullanarak +45 kotuna çıkarak hemzemin olarak binaya girişleri sağlanmaktadır. Seyir terası binanın devamı olarak tasarlanmış ve yangın yönetmeliği maddeleri gereğince tek yönlü 25 metre ve çift yönlü 60’ar metre şartlarını sağlayan acil kaçış merdiveni konulmuştur. Toplam 278 araçlık otopark hazırlanmıştır.

Otoparkın ziyaretçiler için kontrollü bir şekilde kullanılabilmesi için otopark asansörleri bina içerisinde yer almaktadır.

Seyir terasının sol tarafındaki küçük ticari birimler kafeye çevrilmiş ve arazi topoğrafyasından faydalanılarak, Haliç’e yönelmiş seyir terası kullanımı düşünülmüştür.

İki seyir terası araziye uyularak seviyelendiği için farklı kotlarda kesişerek görüntü kirliliği oluşturmaması için arada bir ayırıcı(seperatör) görevi gören kaldırımdan ana platforma çıkan bir rampa düzenlenmiştir.

Yapının kitle ağırlığı azaltılarak sokak yapısıyla bütünleşik tasarım amaçlandığından geri çekilerek bitişik nizamda yükselmiştir.

Tiyatro salonunun kapasitesi, Atatürk Kültür Merkezinde yapılacak olan tiyatro salonunda ziyaretçi kapasitesi olan 828 sayısına yakın bir değer olarak 816 kişi kapasitededir.

-3. Katta bulunan blackbox tiyatrosu 284 kişi kapasitelidir.

-2 kotundan otoparka giriş sağlanmaktadır. Dikine parklanma ile maksimum alan kullanımı hedeflenmiştir. Kaçış mesafeleri göz önünde tutulmuştur.

Yangın yönetmeliği gereğince bina boyunca 5 acil kaçış merdiveni yapılmıştır. Balkon katlarda kaçış mesafesi gereğince zemine kadar inen bir acil kaçış merdiveni konulmuştur.

Balkonlarda acil kaçışlar iki ayrı uca konumlanarak tüm katın ulaşımı için tasarlanmıştır.

Balkon katlarında açılan galeri boşluğuyla üç katın görsel bağlantısı sağlanmıştır.

Binanın personel bölümünde birinci ve ikinci katlar kulis olarak üçüncü ve dördüncü kat ise tiyatro çalışmaları için sanat danışmanı, rejisör, orkestra müdürü gibi çalışanlara ayrılmıştır.

Yeni normal bağlamında toplantı salonu ve kütüphanenin, teras vasıtasıyla hava değişimi yapması sağlanmıştır.

Acil kaçış merdiveni çıkışı ve sanatçı girişi binanın arka kısmından girilebilecek en iyi kot olan +46 kotundan verilmiştir.

Bina girişinde hiyerarşi birliği olması için kapılar aynı hacimde toplanmıştır.

Girişte asansörün algılanması ve otopark katlarına da hizmet verebilmesi için en uygun yere yerleştirilmiştir. Fuayeden algılanması için görünür aksa alınmıştır.

Yangın yönetmeliğince zorunlu olan acil kaçış merdiveni metro merdivenleri yanına tertiplenmiştir.

Otopark asansörü bina içine alınarak kontrollü giriş sağlanmıştır. Böylece atmosferik etkenlerden korunulmuş olarak binaya giriş ve çıkış sağlanmış olur.

Bina çatısında seyrek bitkili yeşil çatı ve makasla geçilen çatılarda ise çakıl kaplama çatı kullanılmıştır.

Çatıya gelecek olan kar yükü dolayısıyla çatı farklı parçalara bölünerek eğimler verilmiştir.

Bodrum kat havalandırması için bahçeye açılan kuranglezler oluşturulmuştur.

Galeriden fuayeler arasında çıkan merdiven yapılmıştır. Böylece dokunsal bağlantı sağlanmış olur.

Blackbox fuayesinde daha ferah bir ortam oluşturmak için kat yüksekliği 6.50m alınmıştır.


Önjüri ve Jüri üyesi;

  • Prof. Dr. Kayahan TÜRKANTOZ
  • Doç. Dr. Figen G. KAFESÇİOĞLU
  • Doç. Dr. Ayşegül KURUÇ
  • Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan KUTLUTAN
  • Öğr. Gör. Sinan İZGİ
Etiketler

Bir yanıt yazın