Edirnekapı’da Anaokulu Tasarımı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Yasin Kaan Turan'ın, 2018-2019 Bahar Yarıyılı, Architectural Design II 202E projesi kapsamında, Dr.Öğr. Üyesi Alidost Ertuğrul yürütücülüğünde tasarladığı anaokulu projesi.

Projeye ilk aşamada İstanbul, Fatih, Edirnekapı semtinin imar planlarının ve topoğrafik planlarının incelenmesiyle başlamış. Bölgedeki çevresel etken analizleri (güneş, Edirnekapı Surlarına göre konum, yoğun sirkülasyon alanı, imar kuralları vb.) incelenip arazi yerinde görülüp ölçümler alınarak analizler tamamlanmış.

Tasarım Senaryosu Konsept ve Detayları

Projenin konsept arayışı bölümünde çeşitli araştırmalar sonucu okul öncesi eğitimde çocuk bireylerin öğrenmesi gereken bazı kavramlar olduğu ve bu kavramların çeşitli aktivitelerle bireylere aşılanması gerektiği ile karşılaşılmış. (Bu kavramlar: saygı, adalet, yardımlaşma…). Kavramlardan bir tanesi tasarımda ve konseptte ana tema olması projeye bir ruh katması için, belirlenerek yola çıkılmış. Bu seçimde tercihen aile teması seçilip bir sonraki aşama olarak aile temasını bir yapıda nasıl uygulanabileceği araştırılmış. Konsept sürecinde aile nedir sorusu sorgulanıp, buna cevaben aile bir bütünün parçası olmaktır mottosuyla devam edilmiş. Sürecin bir sonraki adımında ise yapıda insanın aile olduğunu nasıl hissedebilir sorusu sorgulanıp buna cevap olarak çocuk fertlerin bir bütünün parçaları misali bir araya gelebileceği çok amaçlı bir salon kurgulanmış.

İç plan çözümlemesi olarak yapı: 3 adet sınıf (yaş gruplarına göre ayrılmış), yemekhane, çok amaçlı salon, yatakhane, veli karşılama holü, 2 adet özel tasarlanmış oyun alanı, bahçe, güvenlik olmak üzere 8 adet farklı işlevden oluşmakta. Ayrıca parselde korunması gereken binalar da projeye entegre edilmiş. Bu entegre edilen binalar yönetim bölümü ve okulun vakıf işlerinin yürütülmesi için tasarlanmış. Plan dağılımı parseldeki güneşin geliş yönü, sesin yoğunluğu, trafik hatları olmak üzere yapılan çeşitli analizler sonucu ortaya çıkmış. Sınıflar hava durumuna göre bahçeyle bağlantılı olabilecek şekilde çözülmüş olup çocukları doğayla buluşturmak istenmiş. Öğrencilerin okula geliş tercihleri gözetilerek sur ve parselin güneyinden olmak üzere iki adet giriş kapısı düşünülmüş olup parselin batı yönünden mutfak servis girişi tasarlanmış.

Günümüz de önemi artan okul öncesi eğitimde mekânın çocuğa sunduğu olanaklar son derece önemli bir parametre olup projeye bu kaygıyla yola çıkılmış. Araştırmalar sonucu 4-6 yaş bandında olan çocukların kendi ergonomisinde tasarlanmış olan mekanlarda kendilerini daha rahat ve evinde hissetmeleri, mekan tasarımlarında etkili bir kısas olmuş. Buradan yola çıkılarak çocuklara özel düşük tavanlı asma katlarda oyun alanları oluşturulmuş ve bu alanlara fileler gerilerek aşağıdaki katlara çocukların hakim olması sağlanmış. Ayrıca merdiven gibi ölü alanlar meşler yardımı ile çocukların eğlenceli zamanlar geçirebileceği mekanlar olarak tasarlanmış. Kat bazlı projeye baktığımızda çocukların merdivenlerle olan ilişkisi düşünülerek zarar görmemeleri için tüm kütle genelde tek katlı yapılar olarak tasarlanmış. Cephelere geldiğimizde ise kullandığımız düşey bahçelerle bize 4 mevsim farklı bir cephe vadeden bir sistem düşünülmüş. Modern açıklıklar ve cephe hareketlerinin yanı sıra bulunduğu mekan olan tarihi çevre Edirnekapı ile ilişkili olması adına geleneksel Türk Evini tema edinen hareketleri ve detayları da proje içermektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın