Zeugma’dan tarih fışkırıyor!

Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nde bu sezon tamamlanan çalışmalar kapsamında Roma evine ait mekanlarda kazı çalışmaları yapıldı, bölgedeki surlara ait bazı bölümler ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Kutalmış Görkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Zeugma Antik Kenti’nde haziran ayında başlayan kazı çalışmalarının bir süre önce sona erdiğini belirtti.

Kazı çalışmaları çerçevesinde ”Muzolar evi” ve alan içerisindeki bulunan Roma evine ait mekanların kazılarının gerçekleştirildiğini aktaran Görkay, bu kapsamda alandaki surlara ait bazı kısımların ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Kazı çalışmaları sırasında buldukları bazı eserler üzerinde etüt çalışmalarına başladıklarını, bunlar arasında mimari parçaların da bulunduğunu anlatan Görkay, ”Bu dönem çalışmaların ana konusunu Zeugma kentinin surları oluşturmaktaydı ve bu yıl yapılan çalışmalarda surlarla ilgili oldukça önemli veriler elde ettik” dedi.

Görkay, çalışma sırasında buldukları eserleri korumak ve onları sağlamlaştırmak gerektiğini, bu yöndeki çalışmalarının bu dönem de devam ettiğini aktardı.

Alanda küçük buluntular açısından çok verimli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Görkay, ”Oldukça güzel takı parçaları ve bizim için önemli olan freskler ve üzerindeki yazıtlarla ilgili bazı parçalar bulduk. Onların etüt çalışmalarını yapıyoruz” diye konuştu.

Görkay, içinde Almanya’dan gelen araştırmacıların da yer aldığı 60 kişilik bir ekiple yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarının bu dönem sona erdiğini ifade ederek, sponsorluklarını üstlenen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Zeugma Antik Kenti’nde, Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığında, 2005’ten bu yana her yıl kazı çalışması yapılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın