Yeni Savcı Takipsizlik Verdi

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in şüphelileri arasında bulunduğu soruşturma tamamlandı.

Mustafa Demir hakkında soruşturmaya yeni atanan Savcı Ekrem Aydıner, dava açmaya yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

17 Aralık’ta operasyon talimatı verilen soruşturma ile ilgili hazırlanan iddianame Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı tarafından onaylanmasının ardından İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede, 31 şüpheli yer alıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında ise takipsizlik verildi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner tarafından hazırlanan 44 klasörlü iddianame, gönderildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca onaylandı. Bu işlemin ardından iddianame İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemenin davayı kabul etmek için 15 günlük süresi bulunuyor.

Mustafa Demir, soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemede serbest bırakılmıştı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in avukatı Turgut Yenilmez’in verdiği bilgiye göre, Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in haricindeki şüphelilerin ”yetkili olmadığı halde menfaat temin etmek” suçundan cezalandırılması talep edildi. Şüpheli Sebahattin Demir hakkında ise ”ateşli silahlar kanuna muhalefet” suçundan cezalandırılma talep edildi.

Eski savcı 32 yıl istemişti

Soruşturmanın ilk savcısı olan ve daha sonra görevden alınan Celal Kara’nın bitirmek üzere olduğu iddianamede Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir hakkında ‘Kültür ve tabiat varlıkları kanuna muhalefet’, ‘usulsüz imar izne vermek’ suçlarından 32 yıla kadar hapis cezası talep edeceği söyleniyordu. Ancak dosyaya sonradan atanan savcı Aydıner bu iddianameyi çöpe atarak yeniden yazdı. Öte yandan eski bakan çocukları Barış Güler ve Kaan Çağlayan ile eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve İş adamı Rıza Sarraf hakkındaki soruşturma ise devam ediyor. Aynı operasyonda TOKİ’ye yönelik soruşturmada gözaltına alınan işadamı Ali Ağaoğlu ve eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar hakkındaki soruşturmalar da devam ediyor. Her iki soruşturma dosyasına da yine Ekrem Aydıner bakıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın