We Will Chicago Chicago İçin Taslak Plan Yayınladı

We Will Chicago, 1966'dan beri yapılan ilk şehir planının taslağını paylaştı. 2020'de başlatılan ve şehrin nasıl daha adil ve esnek olabileceğini gösteren plan, Chicago Plan Commission’a sunulmadan önce kamuoyundan geri bildirim almak istiyor.

1966’dan bu yana türünün ilk şehir kapsamında girişimi olan We Will Chicago, şehrin gelecekte yapısal planının nasıl olacağına dair bir bakış sunuyor. Bu üç yıllık şehir çapındaki planlama girişimi, Chicago’nun geleceği için kapsayıcı bir vizyon oluşturmak amacıyla eşitlik, dayanıklılık ve bağlılık kavramlarına öncelik veriyor.

Yapısal plan kendisini “Şehrin tarihinde geleceği olduğu kadar geçmişi de kabul eden ilk planlama süreci” olarak tanımlıyor. Bu amaçla plan ırkçılık, yoksulluk, nüfus azalması ve sağlık eşitsizlikleri dahil olmak üzere önceki yanlış planlamalardan, politikalardan ve piyasa güçlerinden kaynaklanan sistemik düşüşleri ele almayı amaçlıyor. Plan aynı zamanda şehrin kronik stresler ve salgınlar gibi akut şoklar karşısında hayatta kalmasını, uyum sağlamasını ve toparlanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Taslak plan, “planlama sütunları” olarak bilinen sekiz ana başlıktan oluşuyor: Sanat ve Kültür; Sivil ve Topluluk Katılımı; Ekonomik Gelişme; Çevre, İklim ve Enerji; Konut ve Mahalleler; Hayat Boyu Öğrenme; Halk Sağlığı ve Güvenliği; ve Ulaştırma ve Altyapı. Toplamda, plan sekiz kategoride yaklaşık 40 hedef ve 150 argüman içeriyor.

Planın Çevre, İklim ve Enerji ayağının bir parçası olarak şehir, yeni bina teknolojileri için geliştirme kodları oluşturmaya, inşaatta malzemelerin yeniden kullanımına öncelik vermeye ve kentsel tarımın gelişimini desteklemeye çalışacak. Ek olarak, şehirdeki yeşil alanı koruma ve güçlendirme stratejileri, kentsel ağaç gölgeliğinin genişletilmesini, gelişmiş hareketlilik için açık alan elde edilmesini ve altyapı için sürdürülebilirlik gereksinimlerinin güçlendirilmesini de içeriyor.

Planın Konut ve Mahalleler sütunu kapsamında şehir, marjinal gruplara ve evrensel erişime önem veren yeni birimler inşa ederken mevcut uygun fiyatlı konutları korumaya ve sürdürmeye çalışacak. Plan ayrıca, boş arazi ve binaların yeniden geliştirilmesine öncelik vererek, gelecekteki büyüme ve yoğunluğu toplu taşıma ve ticari düğümler etrafında odaklayarak ve yetersiz hizmet alan topluluklarda kamusal alanları, okulları, parkları ve kamu altyapısını geliştirerek mahalle yoğunluğunu ve canlılığını artırmayı amaçlıyor.

Planın Ulaştırma ve Altyapı sütunu, geçmişte altyapı kararı verme süreçlerinde eşitsizlikler nedeniyle tarihsel olarak zarar görmüş veya bölünmüş toplulukları yeniden birleştirme ve desteklemeyi hedefliyor. Plan ayrıca, “yürüyen, toplu taşıma kullanan, bisiklete binen ve ulaşım düğümleri arasında bağlantı kuran insanlar için sakin, korumalı ve güvenli” alanlarla estetik açıdan davetkar bir altyapıya da öncelik verecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın