TOKİ’den Hasankeyf’e Köprü

Batman’ın Hasankeyf ilçesini Artuklu mimarisi ile yeniden inşa eden TOKİ, ilçeye tarihi kültürel yarımada bağlantı köprüsü yaptıracak.

TOKİ, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak Batman’ın ilçesi Hasankeyf’i Raman Dağı eteklerinde yeniden kuracak. 305 hektarlık alan üzerine 4 etap şeklinde inşa edilecek yeni Hasankeyf’in ilk etabı tamamlandı. Yeni Hasankeyf’in birinci etabında yöresel mimaride tasarlanmış 7 farklı tipte 58 örnek konut ile birlikte hükümet konağı, belediye hizmet binası, PTT, ilçe emniyet amirliği, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi, cami ve arıtma tesisi inşa edildi. Yeni yerleşim yeri için ayrılan 305 hektarlık alanın tamamı imar planı kapsamında değerlendirildi. İmar planı hazırlanırken bölgenin tarihi dokusu yaşam biçimi ve iklim koşulları göz önünde bulunduruldu. Hasankeyf’in yeni imar planı geleneksel dokuyu yansıtan bir kent merkezi sunacak.

Hasankeyf’e müze projesi

TOKİ, Hasankeyf’in zengin tarihi birikimini dikkate alarak yeni yerleşim alanında “kültürel park alanı ve müze projesi” de geliştirdi. Arkeolojik kazılar sonucunda çıkarılacak tarihi eserler bu müzede sergilenecek. Kültür mirası parkı, müze ve turizm meslek yüksekokulu inşaatı devam eden projede Hasankeyflilerin şimdiden defin işlemlerini yapabilmeleri için yöresel mimari unsurlar taşıyan mezarlık projesi de üstyapı işi kapsamına alınarak hızlı bir şekilde tamamlanacak. Hasankeyf’in sembolü olan tarihi köprüsü ve El-Rızk Camisi’nin yaşatılması amacıyla orijinallerinden esinlenilerek yeni yerleşim yerinde benzer bir cami ve köprü inşa edilecek.

Köprü ihaleye çıkıyor

TOKİ, Batman’ın Hasankeyf ilçesine tarihi kültürel yarımada bağlantı köprüsü yaptıracak. Yapım süresi 500 takvim günü olarak belirlenen işin ihalesi ise 19 Eylül 2013 günü saat 14.30’da TOKİ’nin Ankara Bilkent’teki merkez binasında gerçekleştirilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın