TOKİ Başkanı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla İlgili Konuştu: Övünç Duyuyorum

TOKİ Başkanı Turan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı "Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarlık eserlerinden biri" olarak tanımladı. Ergün, gelecek nesillerin gurur duyacağı bu eserin tamamen yerli malzeme ile inşa edildiğini söyledi.

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile övünç duyduğunu belirtti. Sekiz ay önce Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı olarak göreve başlayan Mehmet Ergün Turan, “Yüksek kalitede mimarlık örneği olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, tamamen yerli malzemelerden üretildi” diye konuştu. Turan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, TİB’in bina sorunu ve Amerikalılar’a yeni elçilik binası yapılıp yapılmayacağı konusunda şu açıklamaları yaptı:

TAMAMEN YERLİ MALZEMEYLE

Dünyanın neresine giderseniz gidin o döneme ait o dönemin gücünü gösteren yansımaları vardır. Biz de ecdadımızın eserlerine bakarak övünç duyuyoruz. Bu da Cumhuriyet döneminin en fazla gurur duyacağı eserlerden bir tanesi. Yüksek kalitede mimarlık örneği, tamamen yerli malzemelerden üretilmiş. Özellikle inşaatında kullanılan malzemeler tamamen yerli. Bütün mermerleri ülkenin dört bir tarafından gelmiş, ahşap işlemeleri olan müthiş bir mimarlık eseridir. Devlet dediğiniz şey budur. Biz de herhangi bir ülkeye gittiğimizde onların devlet birimlerine bakarak ne kadar büyük olduğunu anlayabiliriz. İnşaatta aynı anda 3 bin 500 kişi birden çalıştı. 

GÜVENLİKLE İLGİLİ BİR ŞEY YAPMIYORUZ

Biz güvenlik olarak hiçbir şey yapmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve diğer kamu binalarıyla ilgili… Asıl olan, biz orada taşeronuz. Aracı firmayız. Hangi kurum ne yapmamızı istiyorsa onu yapıyoruz. O kurumun ihtiyacı ve talebi ne ise onu yapıyoruz. 

GİZLİLİK İÇEREN BİR SORU

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyeti açıklanırsa ülke ekonomisi zarar görür diye bir şey yok. Cumhurbaşkanlığı Sarayı bütün şartları, o binadan beklenenler, güvenlikle alakalı hadiseler, önemli devlet binası… O şartlarda yapılmış bir bina. Ama onun niteliğini belirleme bizim işimiz değil. Gizlilik içeren bir soru. Bu soruya cevap veremem. Bu soruya cevap verildiğinde risk oluşabilir. Orada aslında böyle bir durum vardı. Oradan başka yorum çıktı. 

BUNLAR BİZİM BİNALARIMIZ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, TİB binası, bakanlıklara yapılan binalar, TÜİK binası, milli savunmaya ve ülkeye yapılan binalar. Bunlar bizim binalarımız. Suriye sınırında bir kalekola gittim. Bunların içindeki detayları anlatamayız. Dışarıdan her türlü müdahaleye karşı güvenlikli, korunaklı, teknolojik altyapısı, sağlam binalar olacak. 

ÖVÜNÇ DUYUYORUM

Türkiye’de son dönemlerde yapılan binalarda ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı da dahil olmak üzere ben övünç duyuyorum. Gelecek nesiller bizimle gurur duyacaklar. Son dönemde yapılan en önemli mimarlık eserlerinden bir tanesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’dır. Buna inanarak söylüyorum. 

ÜLKENİN 50 YILINI İNŞA EDİYORUZ

TOKİ Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın son dönemde yapılan mühendislik eserlerinin en muhteşemi olduğunu söyleyerek, şunları vurguladı: “Bunun içinde hem güvenlikle alakalı hem de teknolojik olarak öncelikleri bulunuyor. Yapılan bütün kamu kurumlarında bu böyle. Biz Türkiye’nin en az gelecek 50 yılını inşa ediyoruz. Son 5 yılda yapılan kamu binaları Türkiye’nin 50 yılının ihtiyacını karşılayacak binalar. Bu esere katkım yok diyecek kadar az. Ama bu yapı şahsa ait değil, bu milletimizin.”

ABD’YE ELÇİLİK YAPILMAYACAK

TuranABD Büyükelçiliği’ne yeni bina yapılması için kendilerine talepte bulunulmadığını belirterek, “Bina yapmıyoruz. Sadece 2013’te tapusu verilmiş bir arsa var. Gazi Üniversitesi’ne bina yapma karşılığında arsa verilmiş. Atatürk Orman Çiftliği ile ne alakası var? Amerika binayı bize yaptırır mı?” diye konuştu.

TİB İÇİN TALEP GELMEDİ

TOKİ Başkanı Ergün Turan, TİB’e yapılması düşünülen yeni bina konusunda kendilerine bir talep gelip gelmediğini de cevapladı. Turan “TİB ile ilgili gelen bir talep yok” dedi.

Etiketler

2 yorum

  • mithat-incitas says:

    soz konusu olan gundemleri herkesin kendi faydalari dogrultusunda kullanmasi cok rahatsiz edici.
    bugunku turkiyenin ihtiyac duydugu bir binanin partiler ve gorusler icin alet olmasini hic yakistiramiyorum turkiyenin politikacilarina.
    soz konusu olan bina ihtisami ve guzellikleriyle bir ulkenin kulturunu sergilemektedir ve bu ihtisamin kazandiracagi masraflarinin cok otesinde olacagina inaniyorum.
    saygilar,mithat

  • omer-yilmaz says:

    Utanç kaynağı.

Bir yanıt yazın