Tarihi Konak Butik Otel Oldu

Tarihi Paşabahçe Konağı, lokal ve butik otel olarak hizmete açıldı.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından satın alınıp, Doğu Karadeniz Kalkına Ajansı’nın desteği ile restore edilen tarihi Paşabahçe Konağı, lokal ve butik otel olarak hizmete açıldı.

2 katlı tarihi konağın açılışına İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, Milletvekili Mustafa Hamarat, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Ünye’nin tarihi mirasına sahip çıkmak adına satın alınan ve restore edilerek butik otel ve lokal olarak hizmet verecek olan tarihi Paşabahçe Konağı’nın örnek bir proje olduğunu belirten Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek, “Çünkü bu proje bu bölge için çok önemliydi. Nedeni ise Ünye 15 bin yıllık tarihinde 9 kavim yaşamış, ama maalesef Ünye evlerini koruyamamış ve ziyan etmişiz. Bizlerde Ünye Ticaret Odası olarak Ünye’nin geride kalmış 93 tane tarihi eserinden birine sahip çıkalım, örnek bir proje olsun ve herkes bundan istifa etsin düşüncesi ile alıp restore edip, Ünye’nin hizmetine sokmak istedik. Bir tane biz aldık, peşinden belediye başkanımız alarak müze ev haline getirdi. Sayın bakanım ve milletvekilim de bu kervana katılarak birer tarihi ev satın aldı. Bu bağlamda son bir yıl içinde 8 tane tarihi ev satın alınarak restorasyonuna başlandı. Ünye turizm kenti mi olmalı sorusunun cevabı evet. Ünye turizmde de olmalı, sanayide olmalı, tarımda olmalı. Bu tarihi binanın alt katı lokal olacak, üst katı butik otel. Bu lokalde Ünye lokumu, Ünye patispanyası, Ünye biber tuzlu yumurta ve su böreği olacak. Buraya arzu edenler gelecek çay kahve içip sohbet edecekler. Bu konağın bölge için güzel bir örnek olacağını düşünüyorum. Geride 63 tane tarihi evimiz var. Bu kervana Ünyeli Ünye dışında yaşayan iş adamlarımızın da katılmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Vali Düzgün ise, “Bölgemizin sahip olduğu kültür varlıklarının restore edilerek turizmin hizmetine sunulması yönünde hem ilimizde hem Ünye ilçemizde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Birisi de Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğümüz bu proje. Ünye Ticaret Odası, bu Paşabahçe Konağı olarak isimlendirilen sivil mimarlık örneğini restore ederek gelecek nesillere aktarılması noktasında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan da yaklaşık 270 bin TL destek sağlanarak bu bina hizmete sunuldu. Bundan sonra da bu tür binaların sadece konut olarak kullanılmaması, herkesin istifade edebileceği butik otel, restoran ve kafe gibi amaçlarla kullanılması da son derece önemli. Çünkü bu tür fonksiyonlar verildiği takdirde bu binalar yaşayan bina oluyor ve herkesin bir müze ev gibi görüp gezeceği binalar haline geliyor” şeklinde konuştu.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nın farklı bir duyarlılık göstererek ortaya koyduğu çalışmanın örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu dile getiren İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin de, “Ünye Ticaret ve Sanayi Odası bu tarihi binayı sahiplendi. Sahiplenildiğinde böyle değildi. Bakımsız harabe, taş bölümü kısmen duran, ahşap üst bölümleri tamamen yıkılmış vaziyette idi. Ve restorasyon değil de, restitüsyon diyebileceğimiz bir çalışmanın sonucu olarak bu gün bu hale getirildi. DOKA’dan sağlanan destekle ÜTSO burayı bir anlamda kişilerin malı olmaktan şehrin malı haline getirmek sureti ile yeniden canlandırdı, yeniden hayata ve kullanıma kazandırmış oldu. Yine ÜTSO başkanının ifade ettiği gibi Ünyemizin dünkü tarihine, tarihi evlerine olan ilgimizin son 10 yılda yeniden artırmaya, bakışımızı değiştirmeye başladık hep birlikte. Başta Kadılar Yokuşu olarak bilinen bölge olmak üzere Ünyemizin bu bölgesinde eskiden yapılmış, kullanılmış, Ünye insanını barındırmış ama insanlar devreden çıkınca kısmen sahipsiz kalmış çok sayıda binamız var. Bu binaların önemi çok büyük. O kadar ki bu binalar Ünye’nin şehir kimliği açısından yeni inşa ettiğimiz, övündüğümüz, çok katlı binalardan daha önemli, daha kimlikli ve daha sıcak binalar. Bu bakımdan geçte olsa eksikte olsa azda olsa yaptığımız çalışmalar çok çok önemli. Burada duyarlılık gösteren herkesi gönülden kutlamak isterim” dedi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından restore edilerek butik otel ve lokal olarak kullanılacak olan tarihi Paşabahçe Konağı’nın açılış kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın