Taksim Gezi Parkı’na GİR-Dİ-LER!

27 Mayıs Pazartesi akşamı saat 23:50 sularında iş makinaları Gezi Parkı'na girdi.

İş makinalarının Gezi Parkı’na girdiğini duyan Taksim Platformu üyeleri kısa zamanda birbirlerini ve basını haberdar etti. Grubun Park’a ulaşmasının ardından iş makinaları Gezi Parkı’ndan ayrılmıştı. Fakat bugün, 28 Mayıs 2013 tarihinde zabıta ekiplerinin dozerlerle yıkıma yeniden başlamak üzere alana geldi. Nöbet tutan Taksim Gezi Parkı Derneği üyeleri ve destek için parka gelenlerin direnişi üzerine polis biber gazıyla müdahale etti ve güç kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Dozerlerin etrafına halka oluşturan polisler dozerleri korumaya aldı.

Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkımla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Taksim Meydanı Yayalaştırma çalışması yüzde 70 oranında tamamlandı. Divan Oteli önünde tünel çalışması nedeniyle yol genişletme çalışması yapılıyor. Gezi Parkı’nın Divan Oteli tarafına bakan kısmında yaya geçişini engelleyen duvar yıkılıyor. Çalışma sırasında ağaç kesimi yapılmıyor. Duvar yıkımı ve yol genişletme çalışması nedeniyle dört adet ağaç sökülerek farklı bir yere taşınıyor. Çalışma kapsamında daha önce yıkılan yaya köprüsü de yeniden inşa ediliyor” denildi. (BK/HK)

Gece baskını ile Taksim Gezi Parkı’nı yok edilmesine izin vermeyen ve geceden buyana direnişi sürdüren Taksim Platformu üyeleri “Gezi Parkı için Nöbetteyiz” pankartını iki ağacın arasına asarak projeden tamamen vazgeçilmeden nöbet tutacaklarını dün gece yaptıkları bir açıklama ile bildirmişlerdi.

Taksim Platformu ve Taksim Gezi Parkı Derneği’nden Bülent Müftüoğlu gece 22:30 itibarı ile Taksim Gezi Parkı’nda yaşananları şu şekilde değerlendirmişti.

“Aksam 10:30. Gezi Parki’nda yaptığımız toplantı sonrası Elmadağ’a doğru yürüyen arkadaşlarımızın uyarısı sonrası olay yerine geldiğimizde Gezi Parki’nın Divan Oteli çıkışında gördügümüz manzara şöyleydi. Bir kepçe Gezi Parkı’nın duvarını yıkmış , tüm hızıyla Ceylan Intercontinental Oteli’ne doğru ağaçları yutmaya doğru ilerleliyordu. Bir anlık tereddütün ardından 4 arkadaşım ve ben, bir taraftan kepçenin daha fazla ilerlemesine mani olmaya çalışırken telefonla çevredeki aktivist arkadaşlarımızı ve tanıdığımız basın mensuplarını arayarak durumdan haberdar ettik. Bu arada olay yerine gelen hafriyat kamyonu şöfürü ve kepçe operatörüne bu işe daha fazla izin vermeyeceğimizi münasip bir dille anlattık. Kepçe operatörü, işe ilk başladığında 2 ağacı güzelce yerinden söktüklerini ve yeniden dikilmek üzere ( ? ) naklettiklerini tatlı tatlı bize anlattı. Taksim Platformu üyeleri ile basının Gezi Parkı’na gelmesinden sonra hafriyat çalışmaları durdu Olay yerine yetişen sorumlu müdür , işlemin plan dahilinde olduğunu belirtti biz de görmek istediğimizi söyledik. Sorumlu müdür planın belediyede olduğunu ( !) belirtti. Bu arada önce destekçi arkadaşlarımızın, takiben basının Gezi Parkı’na gelmesiyle hafriyat kamyonu ve kepçe olay yerini terk etti. Gece müdürü işi, sabah 8 sularında görevi devir alacak gruba bıraktığını söyledi.

Tüm bu işlerin gecenin geç vakti, yangından mal kaçırı şeklinde yapılması bile bu işteki KANUNSUZ tavrı apaçık gözler önüne sermektedir. Bu nedenle tüm duyarlı insanları yarın ( 28 Mayıs Salı ) sabahtan itibaren Gezi Parkı’nda ekolojist ve aktivist arkadaşlarımıza destek vermeye çağırıyoruz,” dedi.

Taksim Platformu’nun nöbeti sürüyor. Gezi Parkı ise ona sahip çıkmak isteyen herkesi yanına bekliyor.


Fotoğraflar Bülent Müftüoğlu’na aittir.

Etiketler

Bir yanıt yazın