Şimdi Top Belediyelerde!

Tartışmalı villalalar, il genel meclisinin kapanmasının ardından İzmir Büyükşehir ve Urla belediyeleri sorumluluk sahasına girdi.

Urla Zeytineli’nde bulunan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da armağan edildiği savlanan villalarla ilgili denetim yetkisi, yerel seçimlerin ardından il genel meclisinin kapanması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Şehrazat Mercan, villalalar hakkındaki yıkım kararının uygulanması için İzmir Büyükşehir ve Urla belediyelerine başvuracaklarını bildirdi. Önceki gün koltuğuna oturan CHP’li Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, “Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ortak hareket ederek, hukukun ve yasaların gereğini yapacağız” dedi.

17 Aralık operasyonunun ardından hazırlanan savcılık fezlekesinde, Urla Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’ndaki villaların olduğu arazinin SİT derecesinin, rüşvet karşılığı 1’den 3. dereceye dönüştürüldüğü öne sürülmüştü. İzmir İl Özel İdaresi’nin ruhsatsız ve kaçak olduğu için para cezası kestiği, ardından da İzmir 4. İdareme Mahkemesi’nin yıkım kararı verdiği 16 villayla ilgili bugüne kadar somut adım atılmamıştı. Villaların sahibi Mustafa Latif Topbaş, yıkım kararını Danıştay’a taşımıştı.

Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Şehrazat Mercan, idare mahkemesinin verdiği kararların temyiz süreci beklemeden 30 gün içinde uygulanması gerektiğini söyledi. Villalar için 2012’de yıkım kararı verildiğini ve İzmir İl Özel İdaresi’nce 380 bin lira yıkım bütçesi ayrıldığını belirterek, “Yıkım bugüne kadar yapılmadı. Özel idarenin kapanmasının ardından Urla Belediyesi’nin bu ruhsatsız yapıları yıkması gerekir. Bu nedenle belediyeye başvuracağız” dedi.

Arkeolojik kalıntılar

Yaptıkları incelemelerde, kaçak villaların olduğu arazide arkeolojik buluntulara rastadıklarını ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuracaklarını da dile getirerek, “Bölgede, su sarnıçları, duvarlar, ev kalıntıları ve tarihi yollar var. Hangi döneme ait olduğunu bilmiyoruz. Onun incelenmesi, tespit ve tescili için talepte bulunacağız” diye konuştu.

CHP’den seçildikten sonra önceki gün koltuğuna oturan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hareket ederek, yasaların gereğini yapacaklarını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın