Rezidans Yasağı

Başbakan Erdoğan uyardı, İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.

Başbakan Erdoğna; son 2 ay içinde önce Ankara’da sonra da İstanbul’da belediye başkalarına seslenerek, “Şu anda çeşitli plan notları ile emsallerle oynayanlar var. Plan notları ile oynayarak, yoğunlukları artırarak kentleri yaşanmaz hale getiren kent yöneticilerini tarih ve bu millet affetmeyecektir. Fevkalade bir hal olmadıkça gökdelenler dikmemeliyiz’ uyarısında bulunmuştu. Erdoğan’ın bu uyarısı ile harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) bu ayki oturumunda oybirliğiyle aldığı kararla, plan notlarıyla oynayarak ‘Suiistimal’ yoluyla emsal artışına giden müteahhitleri denetim altına alacak bir düzenlemeye imza attı. 

Ticaret alanına yok

İstanbul İmar Yönetmeliği’nin revize edilmesine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Hukuk Komisyonu’nun müşterek raporu, iktidar ve muhalefet partilerinin oy birliğiyle onaylandı. 
İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, planlarda nüfus yoğunluğunu sınırlamak amacıyla “Ticaret hizmet alanları ve merkezi iş alanlarında” rezidans yasaklandı. Ticaret alanları, yönetmelikte “Ticaret” olarak geçtiği için, buralara rezidans yapıldığında, planda görülen nüfus gizlice artıyordu.

Kat bahçeleri indirildi

· Yeni yönetmelikte, müteahhitler tarafından suiistimale açık olan kat bahçeleri de yüzde 10’dan yüzde 2’ye indirilip, ortak alan olarak kullanılma şartı getirildi. Kat bahçeleri, planlarda yüzde 10 iken, konutların eklentisi olarak tapuda gösterilebiliyordu. 
· Bu suiistimalin önüne geçebilmek için, yüksek binaların cepheleri kapalı olan yerlerde, üst katlarda sigara alanı olarak kullanabilecekleri alan olarak konulan kat bahçesini, müteahhit dairenin içine katacak şekilde inşa etmeye başlayınca, kat bahçeleri toplam inşaat alanının yüzde ikisine indirildi. 
· Böylelikle, Zeytinburnu’nda yükselen ve İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın siluetini bozan gökdelenlerden de rahatsız olduğunu belirten Başbakan Erdoğan’ın şikâyetçi olduğu emsal artışlarının önüne geçilmiş oldu.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Yüksek binalara karşıyım, tarih sizi affetmez’ uyarısı üzerine İstanbul’da İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle bundan böyle İstanbul’da ticaret hizmet alanları ve merkezi iş alanlarında yapılacak rezidanslara yasak getirildi.

4 ay içinde sonuçlanmalı

İmar yönetmeliği değişikliğinin görüşüldüğü İBB Meclisi’nde söz alan Ak Parti Grup Başkan Vekili Ergun Turan, kendisinin de bu sektörde iş yapan biri olduğunu belirterek, “Bu beni de etkileyecek ama doğru bir karar. Eski yönetmelik suistimale açıktı” dedi. Turan, geçmiş yönetmeliğe göre imar alanların, geçmiş yönetmelik haklarından faydalanacağını, 4 aylık geçiş sürecinde kimsenin zarar görmemesi için, geçmiş yönetmeliğe göre yapılan avam projelerin 4 ay içinde sonuçlandırılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Yeni düzenlemeye destek veren CHP Grubu ise, Çevre Bakanlığı’na giden projelerin de açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu savunarak, “Yani vatandaşın projesini İBB onayladı ama Koruma kurulu 120 günde onaylamadı, o zaman ne olacak” diye sordu. İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş ise ruhsat alma süresinin 120 gün olduğunu hatırlatıp, “İnsanlar avam projeyi, 4 aylık bir sürede, başkanlık onayından itibaren sonuçlandıracaklar” dedi.

Danıştay da ‘Kamu yararı’ diyor

Danıştay’ın da bu konuyla ilgili kararlarında da, ‘plan değişikliklerinde, sadece değişiklik yapılan alanın değil, kentin tümünün çevre, ulaşım ve trafik gibi unsurlar açısından kapsamlı bir biçimde ele alınması ve mutlaka kamu yararının gözetilmesi’ hükmü yer alıyor.

Emsaller artık delinemeyecek

Müteahhitler artık plan notlarıyla oynayıp, inşaat alanını artıramayacaklar. Eski yönetmelikte, binaların içindeki asansör boşluğu, yangın merdiveni, kat bahçeleri ve teknik hacimler emsal hesabına dahil edilmiyordu. Şimdi bu boşlukların yüzde 15’i geçmeme şartı getirildi. Örneğin, müteahhit eskiden yüzde 40-50 boşluk yapıyordu. Yani 10 bin metre kare inşaat yapabileceği yere, emsali delerek 15 bin metre kare yapabiliyordu. Dairenin bir odasını teknik hacim diyerek, emsal alanına katmıyor, sonra onu odaya çevirip satıyordu. Şimdi ise gerçek ihtiyaç oranında yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın