Polis, Taksim’e ‘Bariyer’ Koydu

Sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama talebine, hükümet Yenikapı’yı göstererek karşılık verdi. Bu yöndeki tartışmalar devam ederken dün ilginç bir gelişme yaşandı.

Taksim meydanına kamyonlarla getirilen polis bariyerleri, meydana çıkan caddelere bırakıldı. Bariyerlerin, 1 Mayıs kutlamaları için kullanılacağı belirtiliyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlanması konusunda bu yıl yine hükümetle sivil toplum örgütleri arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Sendikalar, Taksim Meydanı’nda kutlama kararı alırken, İstanbul Valiliği, bu bölgede kutlamalara izin verilmeyeceğini belirtmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise “Taksim’den ümidinizi kesin.” açıklamasını yapmıştı. Bu gelişmelerin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü de güvenlik önlemleri almaya başladı. Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için kamyonlarla getirilen polis bariyerleri, meydanın giriş kısımlarına konuldu. Dün öğle saatlerinden itibaren getirilmeye başlanan bariyerler, meydana çıkan Divan kavşağı, Mete Caddesi ve Taşkışla Caddesi’ne bırakıldı. Bariyerlerin 1 Mayıs önlemleri kapsamında getirildiği öğrenilirken dün akşam saatlerinde gerçekleşen 24 Nisan 1915 anması için de kullanılabileceği kaydedildi. 1 Mayıs günü Şişli’deki Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) önünde toplanacak grubun Taksim’e yürümesi bekleniyor. Diğer bir toplanma alanı olarak Beşiktaş Meydanı’nın belirlendiği ifade edildi.

Öte yandan, sendikalar da Taksim konusundaki ısrarını sürdürüyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Lami Özgen, “Biz kamu emekçileri olarak İstanbul’da Taksim’de olacağız.” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyareti sonrasında açıklama yapan Özgen, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını Bakan Çelik’e sunduklarını ifade etti. Geçen yıl Taksim’de inşaat olması nedeniyle kutlamaların engellendiğini söyleyen Özgen, “Şu anda öyle bir gerekçe yok. 1 Mayıs Taksim’de kutlanabilecek durumdadır.” şeklinde konuştu. Türkiye Barolar Birliği’nin AİHM kararlarına ilişkin bir başvuru yapmasının doğal olduğuna dikkat çeken Özgen, “Çünkü AİHM kararı bir iç hukuk içtihadı olarak hayata geçmek zorundadır. Bizim de Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu nezdinde AİHM kararının uygulanmadığına dair başvurumuz olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ GÜNDEMİNDE

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının yasaklanması Anayasa Mahkemesi’nin gündemine de taşındı. Avukat Sedat Vural, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek “Taksim” yasağının kaldırılmasını talep etti. Avukat Vural, yasağı hak ihlali olarak değerlendirdiği başvurusunda, “Başbakan ve İstanbul valisinin temel görevi; anayasal haklarını kullanan yurttaşlarının, bu haklarını kullanımını kolaylaştırıcı önlemler almak, Taksim Meydanı’nda yasal İşçi Bayramı’nın kutlanması ve şahsım ile diğer katılanların can güvenliğinin korunmasını sağlamaktır. Yoksa keyfi emir ve talimatla anayasal görev suçu olan toplumsal barışı ve kamu düzenini bozmak değildir.” ifadelerini kullandı. Sedat Vural, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının engellenmesine ilişkin kararın tedbiren durdurulmasını da istedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın