Park Otel’e yine vize yok!

'Park Otel' binasında bilirkişi raporu tamamlandı.

1989 yılından bu yana yapımı yılan hikayesine dönen Taksim’deki ‘Park Otel’ binasında bilirkişi raporu tamamlandı. Rapora göre 2011 yılında çıkartılan yeni imar planının uygulanmasıyla Park Otel’in tarihi, doğal çevreye ve kentsel dokuya olumsuz etki yapacağı belirtildi.

Yapımına 23 yıl önce başlanan ve yılan hikayesine dönen Taksim’deki ‘Park Oteli’ inşaatında son olarak yarım kalan binanın tamamlanması için 2011 yılında yeni bir imar planı hazırlanmıştı. TMMOB ise bu yeni imar planına itiraz etmiş ve dava açmıştı. Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmenin iptali için açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme tarafından talep edilen bilirkişi raporu tamamlandı. Prof. Dr. Nihal Şenlier, Doç. Dr. Bülent Akbaş ve Yrd. Doç. Dr. Murat Yıldız tarafından hazırlanan raporda, mahkeme tarafından cevaplandırılması gereken sorulara cevap verildi. İşte raporda belirtilen konular:

Yükseklik normal
Mahkeme özellikle binanın yüksekliğinin ‘sınır’ olarak kabul edilen Alman Konsolosluğu’nun hizasını geçip geçmediğini sordu. Bilirkişi heyeti ise bu soruya, “Yaklaşık 1 metrelik bir geçiş var ancak bu da doğal olarak kabul edilmeli” cevabını verdi. Ancak diğer konularda ise yeni imar planının aleyhinde kararlar verdi: “Parselin yakın çevre ile ulaşım ilişkileri kurması mümkün değil. Yoğunluğa sebep olacağından altyapı ve donatı ilişkilerinin sağlıklı şekilde kurulması çok zor, tarihi doğal çevreye ve kentsel dokuya olumsuz etkisi olacak.

Park Otel’in geçmişi
Park Otel projesinin ilk adımı 1989 yılında atıldı. Bölge ‘Turizm Alanı’ ilan edildi ve söz konusu alana 6 emsal ve yaklaşık 89 metre yüksekliğinde bina yapılmasına izin verildi. Bu izin üzerine imar planının iptali için davalar açıldı. Ancak davalar kaybedildi. Bu süre içinde ruhsat verildi ve inşaata da başlandı. Ancak 1993 yılında ‘Boğaziçi Koruma Kanunu’ çıkınca söz konusu inşaat durduruldu. Yanındaki Alman Konsolosluğu’nun yüksekliğini geçemez maddesi yüzünden üst katlar yıkıldı. Ancak bina yarım kaldı. 2006 yılında Beyoğlu Belediyesi tarafından imar planı yapıldı. Emsal 3 olarak belirlendi. Ancak bu imar planı da şehircilik ilkelerine ters olduğu iddiası ile mahkeme kararı ile iptal edildi. 2011 yılına gelindiğinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıllardır inşaat halinde duran yapının tamamlanması amacıyla yeri bir proje geliştirdi. Yeniden alan için imar planı yapıldı. Ancak bu plana da TMMOB dava açtı. Geçtiğimiz yıl ise inşaat çalışmaları sırasında büyük bir yangın çıkmış ve uzun uğraşlar sonucunda söndürülmüştü.

Park Otel, 1989’da Sürmeli Grup tarafından inşa edilmiş ancak mahkeme kararıyla 20 katı yıkılıp 1994’te de inşaatı durdurulmuştu. Mayıs 2005’te ise Mehmet Kutman’ın o dönem yüzde 20 ortak olduğu Ofer Ailesi’ne ait Boğaziçi Holding’e satıldı.

100 milyon dolara aldı 150 daha harcayacaktı
1989 yılında, ‘kentin siluetini bozduğu’ gerekçesiyle inşaatı durdurulan Park Otel, yıllar yılı kentin hayalet binalarından biri olarak kaldı. Tam 22 yıl sonra, 2011 başında ise sürpriz bir gelişme olmuş, CVK adlı şirket binayı satın almış ve grup adına da Demirtaş İnşaat otel inşaatına yeniden başlamıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ise Park Otel imar planlarını yargıya taşımış, Danıştay’a Park Otel imar Planları’nın yürütmesinin durdurulması için dava açılmıştı. Kamuoyunun merakla takip ettiği davadan karar çıktı. Danıştay 6. Dairesi, yürütmeyi durdurdu.

CVK Grup’un patronu Mahmut Çevik, Forbes’a otelin hikayesini anlattı. Otele 150 milyon dolar harcayacak olan Çevik, İstanbul’un en çirkin beş yapısı arasında gösterilen Park Otel’i yenileyerek 2012’de açacak. Çevik, oteli Ofer Ailesi’nden “100 milyon doların biraz üzerinde ve tamamı özsermaye” demekle yetindiği bir fiyata satın aldı. “Dostlarımız aracılığıyla Ofer Ailesi’nin Türkiye’den çıkmak istediğini öğrendim. Bir yıla yakındır görüşüyoruz, nihayetinde el sıkıştık” diye anlatıyor. Çevik, bu sefer kentin siluetini bozmadan ve ilave kat çıkmadan güzel bir yapı inşa edebileceğine inanıyor. “O kötü görüntüyü değiştirip tarihi yansıtacak bir hale getireceğim” diyor. Otelin işletmesini de uluslararası bir zincire vermeyi planlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın