MoDus Architects, Güney Tirol’de Beton Tünel Girişler Tasarladı

MoDus Architects, Güney Tirol'de dağların arasından geçen bir yola dalgalı betondan giriş kapılar ve hava koşullarına dayanıklı çelikten heykelsi bacalar tasarladı.

İtalyan mimarlık ofisinin tasarımı, Kuzey İtalya’daki Central Juncture Ring Road Bressanone-Varna üzerindeki yer alıyor.

MoDus Architects’ten Varna’yı Bressanone’ye bağlayan ve Bressanone’nin tarihi şehir merkezini pas geçen, üç mil uzunluğundaki çevre yolu için tabelalar, akustik bariyerler, tünel kapıları ve havalandırma bacaları dahil olmak üzere bir dizi müdahale tasarlaması istenmiş.

 


Projenin tamamlanmış kısmı, Bressanone’nin şehir merkezinin yakınında, T şeklindeki bir kavşağa başka bir geçitten açılan dağın içinden bir tünele erişen U şeklinde bir kapı içeriyor. Burada sürücüler güneye Bolzano’ya veya kuzeyden Varna’ya dönebiliyor, her iki rota da MoDus Architects tarafından tasarlanan beton girişli tünellerden geçiyor.


Bu büyük, kıvrımlı geçitlerde kullanılan beton, başka bir altyapı projesinden, Avusturya ve İtalya arasındaki Brenner Base Tüneli’nden çıkarılan malzemeden yapılmış. MoDus Architects, akustik bariyerlerin yapımı için karaçam ağacını seçmiş ve tüneli havalandıran bacaları COR-TEN ile kaplamış.


Giriş kapılarından üçü kavisli ve biri daha köşeli. Levha ile işaretlenmiş betondaki çizgiler, tünel ağızlarının şeklini ana hatlarıyla belirten görsel işaretler olarak hareket ederek görünür bırakılmış. COR-TEN’den yapılmış yuvarlak bacalar, ağaçlar gibi dallara ayrılarak yamaçtan içeri giriyor.


MoDus Architects, kapıları, tepelerde gizlenmiş yolların “gömülü, görünmeyen ağlarından yükselen başları ortaya çıkan etkileyici figürler” olarak hayal etmiş. Mimarlık ofisi, düşük maliyetli ve çevre dostu bir çözüm olarak yoldan gelen gürültüyü emen akustik tamponlar için karaçam ağacını seçmiş.


MoDus Architects, projeyi tünelin yakınında yaşayanlar için çekici olacak şekilde tasarlamanın, geçen sürücüler üzerinde bir izlenim bırakmak kadar önemli olduğunu söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın