Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden Gündeme İlişkin Açıklama

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Türkiye gündemine damga vuran yolsuzlukla ilgili açıklama yaptı. Oda yöneticileri, hükümetin meslek odaları üzerindeki baskısının nedeninin rant olduğu bir kez daha ortaya çıktı dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan “Hükümetin kent rantını paylaşmak üzere, çıkarttığı yasalar ve düzenlemelerin arka planı ortaya çıktı. Bakanlardan bakan çocuklarına, belediye başkanlarından,  diğer kurumlara kadar milyon dolarla oynayan bir organizasyonla karşı karşıyayız. Kentleşme ve mimarlık üzerinden organize edilen bu rantın varlığını hissediyorduk ama bu kadar aymazlık içerisinde olduğunu Türkiye Cumhuriyeti tarihi bile görmedi. Meslek Odalarına yönelik operasyonun, işlevsizleştirme, yetkilerin kısıtlanması gelirlerin azaltılması, bu ranta karşı çıktığımız içindir. Meslek odalarının denetleme yetkisini kaldırdılar, meslek odaları ile üyelerin arasını açamaya çalışarak, örgütlenmeyi dağıtmaya mimarları yalnızlaştırmaya ve teslim almaya çalıştılar. Bu süreçte, kent rantına yönelik açtığımız tüm davaların yolsuzlukla bağlantısı çıkacak,  hukuktan, açtığımız davalara yönelik iptal kararları bekliyoruz.”dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise “Kent politikaları, emsal arttırımları, plan değişiklikleri, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tahribatlar, Saraçoğlu Mahallesi, Hızlı tren, Kızılay Cephe Değişiklikleri, ODTÜ yolu, Mania Hattı, teleferik ihaleleri, yurtdışından getirilen ithal ağaçların, hepsinin arkasından rant ilişkileri çıkabilir ve çıkmaya da başladı. Kentleşme ve yapı üretim süreci denetimsiz bırakılmak istendi. İhale süreçlerinin iş dağıtımının nasıl organize ilişkiler içerisinde dağıtıldığı bir kez daha açığa çıktı.  Meslektaşlarımız bu çarkın içerisine girmeyince ihale alamaz proje çizemez oldular. Mimarlığı bitirdiler, kentleşmeyi rant paylaşım aracına dönüştürdüler, hukuksal süreçlere müdahale ettiler, her şeyimize karıştılar. Bütün bunların arkasındaki yolsuzluk süreci ortaya çıktı çıkmaya da devam edecek. Sonrada Mimarlar Odası siyaset yapıyor her şeye karşı çıkıyor diyerek hukuksuzluğu ve rantlarını gizlemeye çalıştılar. Evet mimarlık siyasetin doğrudan konusu, rantın aracı oldu. Bizde buna karşı hangi argümanı bulduysak onunla mücadele ettik. Her şeyimize karışan bir yapılanmanın, her şeyine karşı çıktık. Çıkacağız da. Ayakkabı kutularından çıkan paralar Türkiye’nin çocuklarının geleceğini planlayacak paralardır. Kimsenin çocuğuna yedirmeyeceğiz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın