‘Mezarlık İade Edilecek mi?’

Karacaahmet Mezarlığı'nda Çevre Bakanı Bayraktar'ın aile kabri için tarihi mezar taşlarının Koruma Kurulu kararı olmadan vinçlerle sökülmesi Başbakan Erdoğan'a soruldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, “Mezarlık iade edilecek mi?” diye sordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’nda yaptırdığı aile kabristanı için tarihi mezarların kazılıp tescilli mezar taşlarının Koruma Kurulu kararı olmadan vinçlerle sökülmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Karacaahmet Mezarlığı’nda yaşanan tarih katliamının sorumlularını sordu. Tanrıkulu, Başbakan’a verdiği yazılı soru önergesinde, “Osmanlı mezar taşlarının Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan onay alınmaksızın, yasalara aykırı şekilde Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’a daha geniş aile mezarlığı alanı yaratmak için talan edilmesinin sorumluları kimlerdir?” sorusunu yöneltti.

VİNÇLERLE SÖKÜLMÜŞTÜ

BirGün, Bakan Bayraktar’ın aile kabri için yaşanan mezarlık skandalını manşetten duyurmuştu. Karacaahmet Mezarlığı’nda 5 No’lu adada Bayraktar’ların aile kabristanı için önce mezarlar kazılmış, ardından Osmanlı mezar taşları vinçlerle sökülerek tarihi mezar taşları parçalanmıştı. Tarihi Sit Alanı olan Karacaahmet Mezarlığı’nda 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na tabi olan tescilli mezar taşlarının sökülmesi için 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınmamıştı. Kırılan mezar taşları çöpe atılmıştı. Bakan Bayraktar, Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği cevapta aile kabrinin yapıldığı alanın ‘boş alan’ olduğunu savunarak “Tahsisle ilgili hukuka aykırı bir işlem yapıldığının ispatı halinde, söz konusu yer tarafımdan iade edilecektir” diye belirtmişti.

YASAL İŞLEM YAPILDI MI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Bakan Bayraktar’ın cevabını hatırlatarak, “Bakan’ın aile kabri için 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na tabi olan tescilli mezar taşlarının 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu izni olmadan sökülmesi hukuka uygun mudur? Bakan yaptığı yanlışı kabul edip özür dileyecek mi? Mezarlık alanın iadesi yapılacak mı?” diye sordu.

Tanrıkulu Başbakan’a “Tescilli mezar taşlarının sökülmesi için 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınmış mıdır? Karacaahmet Mezarlığı’nda 5 No’lu adada şimdi Bakan Bayraktar’ın aile kabristanın bulunduğu alanda Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının vinçlerle söküldüğü basında yer alan videoda görülmektededir.Ülkemizin tarihi eserleri ve dokusuna zarar verenler hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır? Kırılmış tarihi mezar taşlarının çöpe atıldığı fotoğraflarda görülmektedir. 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendiği belirtilen bu taşlar neye dayanarak çöpe atılmıştır?” diye sordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın