Çok Yoğun Kentsel Doku İçerisinde Konut

Meksika, San Miguel de Allende'deki pastel renkli evlerin arasından sıyrılan beyaz sıvalı yapı, içe dönük bir plan şemasına sahip.

Associates Architecture tarafından birkaç genç İtalyan-Amerikalı tasarımcı için tasarlanan Sin Nombre Casa y Galeria, nötr renk tonları ile içe dönük bir tasarım şemasına sahip.

Yeni ev, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi 16. yüzyıla kadar uzanan San Miguel’in merkezinde, çok yoğun bir doku içinde yer alıyor. Yamuk biçimindeki ve küçük bir yaya yolu ile ulaşılabilen arazide, yerel taştan yapılmış tahrip olan bir tabanı bulunuyormuş.

Galeazzi ve Salvaneschi’nin tasarımı, yamuk planın bir ekstrüzyonu olarak başlatılmış ve evin dışarıdan monolitik ve neredeyse tamamen katı bir hacim gibi görünmesi sağlanmış. Ancak içeri girdikten sonra mimarların konsepti netlik kazanmış: “Meksika şehri bağlamında korunan yaşam ve uyku alanlarının üç mikro kozmosunun (üç avlu) içine gizlenen içe dönük, yerleşik bir yapı.”

Mimarlık ofisi, yerel konut tipolojisine atıfta bulunarak, içe doğru işleyen bir şema seçip, planda, sarmal merdivenle birlikte projeye karakterini veren bir dizi boş alan önermiş.

İlk boşluk, zeminden tavana cam duvarlarla mutfak, yemek ve yaşam alanlarına bağlanan birinci kattaki bitkilerle dolu geniş verandadan oluşuyor. Sarmal bir merdiven, iki ebeveyn yatak odasının bulunduğu ikinci kata çıkıyor. Her yatak odası, kendi kapalı özel verandasıyla mikrokozmos konseptini sürdürüyor.

Daha büyük yatak odasının verandasında da şehre açılan kare şeklinde bir panel bulunuyor. Bu hareketli panel, şehre açılan çok dikkatli planlanmış iki açıklıktan birini oluşturuyor, diğeri ise San Miguel’in Immaculate Conception Kilisesi’nin kubbeli çatısına bakan küçük bir pencere. Tasarım, sakinlere şehrin 360 derecelik manzarasını sunan bir çatı terasıyla sonuçlanıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın