Mayalar Buna Çok Kızacak

Yol yapmak için Maya Piramidini yıktılar.

Belize’de bir inşaat firması, yol yapımı için ülkedeki en büyük Maya piramitlerinden birini kepçe ve buldozerlerle yıktı. Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Jaime Awe, Meksika sınırı yakınlarındaki 2300 yıllık Nohmul Tapınağı’nı yıkan şirketin, çıkan taşları yol doldurmak için kullandığını söyledi. Awe, tepkisini “Gördüğüm cehalet ve duyarsızlık karşısında dehşete kapıldım. Tarihin bu şekilde tahrip edilmesine inanamıyorum” diyerek gösterdi.

Kolomb öncesi uygarlıkların en önemlilerinden biri kabul edilen Maya uygarlığına ait 30 metre yüksekliğindeki Nohmul Tapınağı’ndan geriye sadece küçük bir parçanın kaldığı belirtiliyor.

Orta Amerika ülkelerinden Belize’de İspanyol sömürgesinden önceki dönemlere ait eserler, hükümet koruması altında bulunuyor. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, inşaat şirketi yetkililerinin mahkemeye sevk edileceğini açıkladı. MÖ 400’lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan Maya uygarlığı, Meksika’nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştü. MÖ 600’de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle sona ermişti. Maya kentlerinde yapılan araştırmalar, Mayaların astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda çok ileri düzeye ulaştığını gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın