Kentsel Dönüşümde Unutulan Esnaf, Mahkemeye Gidiyor

Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılana, kiracı bile olsa devlet kira yardımı yapıyor.

Özel sektör de yıktığı evlerin sahiplerine kira bedeli ödüyor. İstanbul Gaziosmanpaşa’da dükkânlarının bulunduğu binalar dönüşümle yıkılacak olan esnaf perişan. Çünkü konut sahibine yardım yapan kamunun esnafla ilgili düzenlemesi yok.

Vatandaşı depreme karşı dayanıksız evlerden kurtarmak için kentsel dönüşüm yapılırken, bölgedeki esnafın unutulduğu ortaya çıktı. Dönüşüm sebebiyle işyerleri yıkılacak esnaf, kendilerine yol gösterilmemesi ve zararının giderilmesi konusunda bir çalışma yapılmamasına tepki gösteriyor. Kentsel dönüşümle mağdur olacak esnaf, proje kapsamında zarara uğrayacağı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Dönüşüme işyerleri ellerinden alınarak dahil edildiklerini ifade eden esnaf, dükkânlarına kazma vurulmadan önce mahkeme yoluna gitmek zorunda bırakıldıklarını ifade etti. Yetkililer ise eksiklerinin olabileceğini, fakat her şeyin telafisinin mümkün olduğunu ifade etti. İlk mevzuatta eksiklerin bulunduğunu, daha sonra gelen şikâyet ve önerilerle mevzuatın kısmen değiştirildiğini ve eklemelerin yapıldığını belirten bir yetkili, esnaf ve esnaf odasından böyle bir şikâyetin çözüm önerisiyle birlikte gelmesi halinde gerekli çalışmaların yapılabileceğini söyledi.

İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi Karayolları Mahallesi’nde 43 yıllık esnaf Hayrettin Özer (57), kendilerine bir yol gösterilmeden işyerinin yıkılacak olmasına karşı çıkıyor. Özer, “43 yıldır burada esnafım. Her türlü vergimi, harcımı ödüyorum. Şimdi işyerimi yıkacaklar ve geleceğimizle ilgili bir şey bilmiyorum. Gidecek yerim yok.” dedi.

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fikret Yılmaz ise “Devlet esnafa sahip çıkmalı. Yıllardır işyeri sahibi olan birçok insan bir anda işsiz bırakılacak. Ekonomik canlılık için küçük esnafın mağdur edilmemesi şart. İstanbul yıkıldıkça güzelleşecek, fakat AVM’ler ön plana çıkarılarak küçük esnafın sonu getirilecek.” dedi. Kentsel dönüşüm planlamasında esnaf unutulurken, belediye ve TOKİ dahil hiçbir kurum işyerini kaybedecek esnafın ne yapacağını bilmiyor. Bu durumu Başbakan’la da görüşeceğini belirten Fikret Yılmaz, belediyelere sorunu aktarmaya başladıklarını ifade etti. Yılmaz, “Gaziosmanpaşa Belediyesi ile esnafın durumunu görüştük. Belediye yaptığı yanlışın farkına vardı. ‘Yıkılacak dükkânları ve esnafı hiç düşünmemiştik’ dediler.” diye konuştu. Dükkanı yıkılacak diğer esnafların görüşleri ise şöyle:

İdris Sancar: Yıllardır çalıştırdığım kendime ait bir fırınım var. Fırınım yıkıldıktan sonra 8 çalışanımla birlikte işsiz kalacağız. Başka bir semte fırın açmam mümkün değil. Zararımız için bize yardımcı olunması lazım. Ev sahiplerinin hangi hakları varsa işyeri sahiplerinin de aynı hakka sahip olması gerekir.

Yılmaz İsmailoğlu: Yıllardır bu semtin esnafıyım. Çocuklarımı buradan kazandığım parayla büyütüp okuttum. Bu bakkal bizim ekmek teknemiz. Eşim ve çocuklarımla emektar bakkalımın yıkılacağı günü düşünüp üzülüyoruz. Yaşım 70, başka bir iş yapacak durumda değilim. Ama çalışmak zorundayım. Dükkânım elimden alınıyor, ne yapacağım söylenmiyor. Bu kadar insan sokağa atılıp ‘başının çaresine bak’ denilmemeli.

Suat Tuncer: Ruhsatımı daha birkaç ay önce aldım. Şimdi yıkım kararının çıkmasıyla şoke oldum. Ruhsatımın üzerindeki imzanın mürekkebi kurumadan dükkânım alaşağı edilecek. Bütün birikimimi bu dükkâna saymıştım. Elimde ne var ne yok yatırdım. Ailemle bundan sonra ne yapacağız?

Etiketler

Bir yanıt yazın