Kazlıçeşme Aşkı ‘başka’

İstanbul Metropoliten Ulaşım Ana Planı'nda Boğaz'ı geçen ve en yüksek gelişme potansiyeline sahip 6 adet raylı sistem hattı projesinden 3. Avrupa yakasındaki bitiş noktası; 16-9 isimli gökdelenlerin yükseldiği Zeytinburnu Kazlıçeşme.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı bu planın AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeyle ilgili çalışmalarının çok daha öncesine dayandığının göstergesi olduğunu vurgulayarak “Neden Kazlıçeşme merkez alınarak üç raylı sistem hattı analiz edilmiştir? Kazlıçeşme merkezli bu raylı sistem analizlerinin silueti bozan ucubelerle ve burada düşünülen Seaport gibi diğer ‘arkadaş’ projeleri ile bir ilgisi var mıdır?” diye sordu.

Ulaşım Planı’nın 29. sayfasında Kazlıçeşme-Bostancı, Kazlıçeşme-Kadıköy ve Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme raylı sistem hatları projeleri yer alıyor. Projeleri dikkat çekici bulan Salıcı, AKP yönetimlerinin planladığı her şeyin arkasında geleceğe yönelik gizli hesaplar olduğunu vurguladı. Salıcı “Muhtemelen Sayın Başbakan, kamuoyu tepkisi ile durumdan haberdar olup, arkadaşına ‘tıraşla’ talimatı vermiş olmalıdır. Başbakan’ın arkadaşına küsme nedeni bu binaların tıraşlanması ise bu binaların tıraşlanma noktasına gelmesi 5 yıllık bir olay değil, iki yıllık bir olaydır. İki arkadaş 5 yıldır konuşmuyorlarsa bu küslüğün başka bir nedeni var demektir” diye konuştu.

Salıcı, silueti bozan binaların arsa alma-imar verme-bina yapma ve küsme süreçlerinin “organize biçimde yasal” olduğuna dikkat çekti.

Her şey yasal ama…

Salıcı süreci de şöyle anlattı: “Silueti bozan binaların 27 bin 791 metrekarelik arsası, Başbakan’ın arkadaşının firması ASTAY tarafından 2007’de TMSF’den alındı. Firma, 2008’de arsa için İBB’den planın değiştirilerek ‘Ticaret’ fonksiyonunun ‘Turizm-Ticaret’ olarak değiştirilmesini ve bina yüksekliği, blok sayısı ile blok ebatlarının ‘serbest’ olmasını istedi. Değişiklik İBB Meclisi’nde 2008 yılında kabul edildi. İnşaat ruhsatı 31 Aralık 2009’da verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın