İzmir’de Metrekare Fiyatları Arttı

Son yıllarda artan markalı konut projeleri nedeniyle İzmir'de bazı özel projelerde metrekare birim fiyatları 10 bin TL'ye kadar yükselmiş bulunuyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre İzmir gayrimenkulde İstanbul’la yarışıyor. Son yıllarda artan markalı konut projeleri nedeniyle İzmir’de bazı özel projelerde metrekare birim fiyatları 10 bin TL’ye kadar yükselmiş bulunuyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, İzmir’in turizm dışında gayrimenkul sektöründe de hareketli günler yaşadığını ifade ederek sektörün önde gelen temsilcilerinin İzmir’de önemli yatırımlara imza atmaya başladığını, bu gelişmeye bağlı olarak lüks konut projelerinde gözle görülür bir artış yaşandığını kaydediyor. İstanbul’da dahil olmak üzere Türkiye geneliyle kıyaslandığında İzmir’in markalı ve lüks konut projelerinde payını hızla artırdığını belirten Akkaya, artık yalnızca İstanbul’un değil İzmir’in de gayrimenkul yatırımı bakımından büyük fırsatlar sunduğunu dile getiriyor.

Yazlıklara ilgi arttı

Özellikle son beş altı yıldan bu yana İzmirlilerin artık yalnızca başını sokmak için ev almadıklarını ifade eden Akkaya, İzmir’in uzun yaz sezonunu değerlendirmek ve yatırımlarını kâra dönüştürmek isteyen konut alıcılarının yazlık gibi ikincil konutlara da talep gösterdiğini söylüyor. Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden biri olan İzmir’e yabancı yatırımcıların yoğun ilgi göstereceğini belirten Akkaya, mütekabiliyet yasasıyla birlikte özellikle Çeşme, Alaçatı, Urla, Kuşadası, Didim, Foça gibi turistik beldelere yoğun ilgi öngördüklerini ifade ediyor. Türkiyede yabancılara en fazla konut satılan iller arasında istatistiklere bakıldığında Aydın ve İzmir ilinin ilk onda olmasının da bunu doğruladığını vurguluyor.

Kentsel dönüşüm hızlanıyor

İzmir’in kanayan yarası olan çarpık kentleşmeye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projeleriyle dur dediğini ifade eden Akkaya, yaşanan gelişmeler hakkında şunları söylüyor: “Kentsel dönüşüm projeleriyle başta Yeşildere ve Uzundere Vadisi projeleri olmak üzere Uzundere, kuzeyde Emrez ve Aydın mahalle sınırı, güneyde Aydın-Çeşme Otoyolu ile doğuda Polis Lojmanları ve Emrez deresiyle çevrelenen alanda İzmir’in gelişmesi planlanıyor. Ayrıca Yeşildere aksında, Bornova ilçe merkez mahallerinde, Kadifekale’de ve Yeşilova- Altındağ aksında da kentsel dönüşüm projeleriyle lüks ve nitelikli konutlar yapılarak şehrin yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Liman arkasında yer alan Umurbey, Hilal ve Ege mahallerinde yaklaşık 30 hektarlık alanın ‘Özel Planlama Alanı’ ilan edilmesiyle bölgenin turistik eğlence aktivitelerine yönelik bir çeşitliliğe katkıda bulunması, alternatif bir çekim merkezi haline getirilmesi ve bunu sağlarken bölgede yaşayanların kültürlerinin korunarak, ekonomik anlamda sürdürülebilir mekânsal bir yapının hayata geçirilmesi hedefleniyor.”

Yabancı ilgisi İstanbul’dan İzmir’e kayıyor

İzmir’in lüks konut tipindeki yapı stoğunun artışı ve birbiri ardına yapılan lüks nitelikli alışveriş merkezleri nedeniyle yatırımcı dev şirketlerin ve yabancı ortaklı firmaların gözünün İstanbul’un ardından İzmir’e kaydığını ifade eden Akkaya, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Şehrin her yerinde yeni projeler yükseliyor. Bu açıdan bakıldığında şehir kuzey ve güney aksında gelişim göstermekle beraber batı aksında da gelişiyor. Kuzey aksında kentsel dönüşüm projelerinin de bulunduğu Anadolu Caddesi, İzmir- Çanakkale Otoyolu ve Girne Caddesi arasında kalan alanla Örnekköy ve Çiğli’nin üst bölgeleri son dönemde çıkışta olan semtler arasında yerini alıyor. Çiğli Ulukent’teki 35. Sokak Projesi ise bölgede göze çarpan projelerin başında geliyor. Özellikle son yıllarda İstanbul kökenli büyük geliştirme firmalarının İzmir’e gelmesi sözkonusu. Bu gelişimde İzmir’deki dinamiklerin değişmesi kadar İstanbul’da artık arsa bulmanın zor ve pahalı olmasının neden olduğunu düşünüyoruz”.

Mavişehir gelişiyor

Mavişehir’in son 6 yıldır gelişme gösteren bir bölge olduğunu ifade eden Akkaya, bölgenin halihazırda yüksek gelir grubuna hitap ettiğini, Emlak Konut Evleri, Soyak Optimums, Mavişehir Modern ve Mavişehir Trendy projelerinin ise öne çıkan konut projeleri olduğunu belirtiyor. Mavişehir’in metro hattı ve hizmete giren Gediz Üniversitesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Akkaya, bu bölgeyi Çiğli-Ulukent-Koyundere bölgelerinin takip ettiğini, bununla birlikte Seyrek bölgesinde de müstakil lüks konut/yazlık tarzı yapılaşmanın yoğunluk kazandığını dile getiriyor.

Küçük konutlara talep artıyor

İzmirlilerin konut tercihinde de değişim yaşandığını ifade eden Akkaya, konut alıcılarının özellikle metro hattına yakın, kira getirisi iyi olan, kuzey-güney ve kısmen bakı aksında yeni ve nitelikli konutlara yöneldiklerini kaydediyor. Öte yandan Akkaya, EXPO 2020’ye aday olan İzmir’de emlak değerlerinin yeni ve lüks projelerle daha da artacağının beklendiğini söylüyor. İzmir’de özel üniversitelerin açılmasının özellikle bu üniversiteler çevresindeki konut projelerini etkilediğini de aktaran Akkaya, Bornova, Buca, Balçova ve Çiğli’de bu talebe yönelik stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerin yer aldığı projelerde gözle görülür bir artış yaşandığını belirtiyor. Aslında büyük daireleri ve balkonları tercih eden İzmir halkının bu anlamda “yeni ve daha modern” daireler olması durumunda daha küçük metrekareleri de seçebileceğini göstermesi açısında çönemli.

Aliağa İzmir’in üretim bölgesi olma yolunda

Bir diğer önemli gelişme olarak Aliağa’nın önümüzdeki yıllarda İzmir’in üretim ve aktarım noktası olacağını ifade eden Akkaya, endüstriyel üretimin, enerjinin ve yük limanının gelişecek sektörler arasında belirdiğini, yatırım alanları olarak ise liman, teknik altyapı, organize sanayi bölgesi (OSB), uzmanlaşmış eğitim, tekne yat ve gemi imalat alanı ile sergi ve fuarların ön plana çıkacağını kaydediyor.

Batıda konut ve arsa rayici artıyor

İzmir’in her bölgesinde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, kentin batı aksında gelişme gösteren alanlar arasında Narlıdere, Balçova’nın üst kısımları, Urla ve Güzelbahçe’nin sayılabileceğini belirten Akkaya, söz konusu bölgelerde özellikle lüks konut projelerinin yükseldiğini, Balçova-Güzelbahçe aksında Mithatpaşa Caddesi üzerindeki alışveriş merkezlerinin bölgedeki konut ve arsa rayiçlerini son 3 yılda artırdığını vurguluyor.

İzmir’in merkez aksında gelişme gösteren alanların ise Yeşilova ve Altındağ olduğunu ifade eden Akkaya, bu bölgelerde kentsel dönüşüm projesi içinde eski yapıların yıkılarak lüks konut projelerinin yapıldığını belirtiyor. Akkaya, son yıllarda özellikle Bayraklı-Turan-Salhane bölgelerinde karma kullanımlı lüks ticaret ve konut kullanımlı rezidans bloklarının inşasına başlandığını da sözlerine ekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın