İstanbul’un yıldızı için kapışma 1.2 milyar dolardan başlayacak

İstanbul'un yıldız arazisi Ataköy Turizm Kompleksi, 17 Ekim'de 1.2 milyar dolar başlangıç fiyatıyla satışa çıkacak. Rus, Arap ve Türk yatırımcıların ilgisi olduğu belirtilen ihalede, fiyatın 2 milyar dolara çıkması bekleniyor.

İSTANBUL’UN ve Ataköy’ün en değerli arazisi için kasasında en az 1.2 milyar dolar nakiti olan dev şirketler kapışacak. Rus işadamı Roman Abromovic’in ilgi gösterdiği bilinen Ataköy Turizm Kompleksi, 1.2 milyar dolarlık muhammen bedelle satışa çıkarılacak. Araziyi alan yatırımcının aynı zamanda bu varlıklara da sahip olacağı ihaleye Arap yatırımcıların, Abromovic’in ve Türkiye’den bir-iki grubun ilgilendiği belirtiliyor. Yaklaşık 670 bin metrekarelik arazide iki statüde arsa var. İlki mülkiyeti TOKİ ve DATİ Holding’e ait olan 148 bin ve 10 bin metrekarelik bölüm. İkincisi de Milli Emlak’ın sahip olduğu ve üst kullanımının satılacağı marina ve 164 bin metrekarelik deniz dolgu alanı.

Para peşin olarak ödenecek

DATİ Holding’in de bu ihaleyle otomatik olarak satılması nedeniyle marina üzerindeki 26 yıllık üst kullanım hakkı da yeni sahibinin olacak. İhaleyi kazanan şirket bedeli ise peşin ödeyecek. TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, DATİ Yatırım Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran satışla ilgili bilgi verdi. 17 Ekim saat 14:00’te Bilkent TOKİ’de düzenlenecek olan açık artırmaya katılmak isteyenler 10 milyon dolar teminat, dosya bedeli olarak da 25 bin dolar ödeyecek. İstanbul’daki emlak uzmanları hukuki sorunu olmayan böyle bir arazinin fiyatının 2 milyar dolar civarında olacağını belirtiyor.

Arazi çöpsüz üzüm

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu “Buranın kesinleşmiş imar planı mevcut, bütün mahkemelerden, itirazlardan geçmiş, bir ihtilaf yok. Yatırımcılar için de çok cazip bir lokasyonda” dedi. Verilen bilgiye göre satıştan elde edilecek gelirin yüzde 60’ı DATİ’nin yüzde 40’ı TOKİ’nin olacak. Ancak, teklif 1.2 milyar doların üzerine çıkarsa, artışın yüzde 60’ı TOKİ’nin yüzde 40’ı da DATİ Holding’in olacak. Gökhan Kıran da “Bu satış, gayrimenkul sektöründe yapılmış en büyük satış. Satışla TOKİ ciddi bir kazanç sağlayacak. Aynı zamanda biz de yaptığımız yatırımları kazanca dönüştürmüş olacağız. Ama esas en büyük kazanç yeni alıcının önünde duruyor. Alacak kişinin zarar etmek gibi bir ihtimali yok” dedi. Öte yandan arazide bina yüksekliği 70 metre ile sınırlandırıldı. Ayrıca kıyıda emsal 0.50, içerdeki bölümlerde ise 1.5 olarak tespit edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın