İlk modern külliyenin temeli Akhisar’da atılıyor

Manisa'nın Akhisar ilçesinde yarım asırdır yaklaşık 3 bin hafız yetiştiren Hilaliye Eğitim Vakfı, külliye projesine imza atıyor.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde yarım asırdır yaklaşık 3 bin hafız yetiştiren Hilaliye Eğitim Vakfı, külliye projesine imza atıyor. Hilaliye Külliye Projesi’nin temeli, 26 Mayıs Pazar günü yapılacak hafızlık merasiminin ardından atılacak. Tüm Türkiye’den yaklaşık 15 bin kişinin iştirak etmesi beklenen törene Başbakan Yardımcı Bülent Arınç ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katılması bekleniyor. Türkiye’de bir ilk olan projenin maliyetinin 30 milyon TL’yi bulması ve üç yılda tamamlanması planlanıyor.

Hilaliye külliye projesini tasarlayan mimarlar Kadir Karakoç ve Emre Can Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre külliye, İstanbul-İzmir yolu Kayalıoğlu mevkiindeki yeni çevre yolu bağlantısı yakınlarında inşa edilecek ve toplam 32 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Külliye, avlulu medrese planı şeklinde hazırlandı. Geleneksel yaklaşımdan yola çıkılarak çizilen projede, ortada geniş avlu ve yeşil alan, etrafında ise tüm birimler yer alıyor. 624’ü yatılı, 856 öğrenci kapasiteli külliye, ana hatlarıyla 2 bin 700 kişilik camii, Hafızlık hazırlık eğitimi, hafızlık eğitimi, Kur’an ilimleri araştırma merkezi, vakıf yönetim ofisi ile öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını görebilecekleri spor ve çok amaçlı salonlarla sosyal mekanlardan oluşuyor. Hafızların eğitimi için oldukça ferah 12 kişilik özel derslikler planlandı. Ezber kabinleri, küçük dinlenme odasının bulunduğu derslikler, özel çatı penceresinden ışık alacak. Ayrıca hafız hocalarına camekanlı bölüm yapılacak. Hafızlık ve hafızlık öncesi yüzünden eğitimin derslikleri ile yurt binaları ayrı ayrı inşa edilecek, ikisinde de mescit bulunacak. Dersliklerin arkasında her birime özel teneffüs vakitleri için yarım basketbol sahasının yer aldığı küçük arka avlular da yer alıyor. Yurt odalarında ranza sistemi değil bazalar kullanılacak ve her katta dinlenme salonu ile mescit bulunacak. Giriş katındaki yemekhane, ortadaki geniş avluya açılıyor. Büyük avluda futbol sahası planlanıyor. Avlunun altında ise iki basket sahalı kapalı spor salonu olacak, biri konferans salonuna dönüştürülebilecek. Üç ayrı bloktaki son katlar ise misafirhane (toplam 52 kişilik) olarak planlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın