İki Dereceden Bir Şey Olmaz

Akkuyu'ya kurulacak nükleer santral deniz suyunu ısıtacak. Şirket yetkilisi ise bunun çevreye zarar vermeyeceği düşüncesinde.

Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Gasumov, Mersin’de fay hattı üzerine kurulacak nükleer santralın 9 şiddetinde depreme dayanacak güçte yapılacağını söyledi. Gasumov, santralın deniz suyunda ısınmaya yol açacağı ve bunun da ekolojik dengeyi bozacağının anımsatılması üzerine Deniz suyunda 2 derecelik artıştan bir şey olmaz” diye yanıt verdi.

Türkiye’nin ilk nükleer santralını Mersin’de kurmaya hazırlanan Rus sermayeli Akkuyu NGS Elektrik AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Gasumov, gazetemizin Mersin temsilciliğini ziyaret etti. Gasumov, santralın çalışmaya başlamasıyla birlikte deniz suyu ısısında artış olacağı ve bunun ekolojik dengeyi bozacağına dikkat çekmemiz üzerine nükleer santralın soğutulması için Akdeniz’den çekilecek suyun yeniden denize aktarılacağını ve bu suyun normal deniz suyundan 2 derece daha sıcak olacağını söyledi.

Gasumov, “2 derecelik sıcaklık farkından bir şey olmaz. Deniz yaşamına herhangi bir zararı olmaz” dedi. Gasumov, santralın fay hattı üzerine yapıldığını anımsatmamız üzerine de şunları söyledi: “Nükleer santrallarda meydana gelen kazaların tamamı insan faktörlüdür. Güvenlik konusunda deprem de önemli bir faktördür. Akkuyu Nükleer Santralı, 9 şiddetindeki bir depreme dayanacak sağlamlıkta yapılacak. Bugüne kadar bölgede tespit edilen en büyük deprem 8.2 büyüklüğünde meydana gelmiş. Bu konuda genelde tek bir sismik araştırma şirketine araştırma yaptırılır ama biz üç ayrı firmaya inceleme yaptırıyoruz. Çıkan sonuçlar bölgede en fazla 7 büyüklüğünde bir depremin olacağını gösteriyor.”

Nükleer atıkların, santral sahasında depolanacağını kaydeden Gasumov, santralın ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından atıkların Rusya’ya götürüleceğini savundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın