Her yerden heykel çıkar Kayseri’den senet!

Antalya'da konuşan Kayseri Belediye Başkanı Özhaseki, Türkiye'deki kazılarda çanak, çömlek, sanat eseri ve heykel çıkarken, Kayseri'de 6 bin yıl öncesine ait senetler ve faturaların bulunduğunu söyledi.

Kayseri Asurlular döneminde de Anadolu’nun güney ve doğuya açılan ticaret kapısıydı.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 15’inci olağan toplantısına katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ‘Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü’ konulu bir konuşma yaptı. Türkiye ‘de kalkınmanın sadece bakanlıklar düzeyinde yapıldığına dair bir anlayış olduğunu söyleyen Mehmet Özhaseki, günümüzde artık ülkelerin yarıştığı kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını ifade etti. Bu yarışta hiçbir şehrin geri kalmaması gerektiğini vurgulayan Mehmet Özhaseki, “Hızla değişen dünyada yerel yönetim anlayışları da değişiyor” dedi.

6 BİN YILLIK FATURA VE SENETLER BULUNUYOR
Kayseri’nin coğrafi özelliklerine rağmen yaşadığı gelişimden bahseden Mehmet Özhaseki, Kayseri’nin binden fazla fabrikanın olduğu, 150’den fazla ülkeye ihracat yapılabilen bir kent haline geldiğini aktardı. Bunda kentte yaşayan insanların müteşebbis ve gayretli olmasının yanında kentteki genetik ticaret yapısının ve yerel yönetimlerin büyük payı olduğuna değinen Mehmet Özhaseki, “Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamya’dan gelenlerle mal mübadelesine başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. Fışkırıyor adeta. 24 bin civarında tablet çıktı ortaya. Üzerinde alışveriş var, alım satım var, faiz oranları var, kralların emirleri var ama hep ticaret üzerine. Geçenlerde sadece farklı bir şey çıktı. O da gelin kaynana kavgası. Kayseri’de oturan bir gelin Mezopotamya’ya alışverişe giden kocasına mektup yazıyor, ‘Çok acele gel bu annen beni öldürecek’ diyor. Kayseri’de insanlar hep tüccar işinde gücündeler. Bütün fıkralar sanki ticaret ve alışveriş üzerine” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın