Haydarpaşa Garı’nda bir resİSTanbul Sergisi

resİSTanbul grubu, Milano ve Zürih sergilerinin ardından İstanbul'da Haydarpaşa Garı'ndaydı.

28 Ekim günü, Gezi Direnişi’nin belleğini oluşturmak isteyen 19 bağımsız sanatçı fotoğraf, müzik, heykel, grafik tasarım, enstalasyon gibi pek çok farklı alanda ürettikleri işlerle resİSTanbul adlı bir sergi açtılar.  

Bellek tazeleme amacının yanısıra, sergiyi önemli kılan etmenlerden bir diğeri de gerçekleştirildiği mekandı. Yanışının 3.yıldönümünde Haydarpaşa Garı sadece bu sergiye ev sahipliği yapmakla kalmadı; aynı zamanda kamusal alanların önemini bir kere daha hatırlamamıza neden oldu.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Haydarpaşa Dayanışması desteğiyle, sorgusuz sualsiz, izinsiz, öylece ortalıkta, “kamusal alanda” açılan sergiyi sanatçılardan Müjde Çapraz’a sorduk, o da anlattı.

“Sevgili umut, topraklarımıza yeniden hoşgeldin”

Haziran direnişi sonrası hepimizin üretim biçimi, üretime yansıyan işleri değişti. Dolayısıyla biz de biraraya gelelim, direniş ruhu ile alakalı bir iş üretelim dedik. Herkes kendi bakış açısına göre, kendi disiplini içerisinde hissettiklerini ortaya koydu. Zaten daha bu fikri aramızda konuşurken bile, herkes üretime başlamıştı bile. 

İlk teklif Milano MACAO’dan geldi. Sonra Zürih’e geçtik. Her iki sergi mekanımız da işgal binalarıydı. İstanbul ayağını da Haydarpaşa’da yapmayı hayal ediyorduk. Biz nasıl yaparızı düşünürken, Haydarpaşa Dayanışması’ndan böyle bir tekli geldi ve on gün içerisinde tekrar biraraya geldik, sergiyi hazırladık. Sonuçta İstanbul bizim memleketimiz, sergimizin çıkış noktası ve bizim için çok önemli. 

Grubumuzdan bahsetmek gerekirse; resİSTanbul grubu kapalı bir grup değil, gün geçtikçe çoğalıyor. Mesela bu sergide aramıza dört kişi daha eklendi. Bunlardan biri de çok sevdiğimiz bir üstat, Gürbüz Doğan Ekşioğlu. Ve tabii, İstanbul ayağında Yiğit Özatalay performansı da çok önemli. Direniş esnasında yaptığı besteler de sergimizin çok önemli bir parçasını oluşturdu. Onun direniş parçaları zaten herkesin hafızasında olan parçalar, bu yüzden buluşturucu bir özelliği var. O duyguları hatırlatmak için biz de sergimize Yiğit’in performansıyla başladık. Her bir arkadaşımı anlatacak kadar vakit yok ama zaten her çalışma kendini çok iyi ifade ediyor.

Şimdiden bir sonraki sergimiz için heyecanlıyız, ve ürettiklerimizle yetinmiyoruz. Umut oldukça, çoğalacak.

Sergiye katılan sanatçılar:

Aliye Gümüş, Banu Beygünsü Şahin, Burak Çevik, Didem Dayı, Doğan Arslan, Eser Levi, F. Füsun İyicil, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Fikret Bekler, Müjde Çapraz, Necdet Yılmaz, Nimet Çakıcı, Onur Aşkın, Özgür Bakır, Özgür Salıcı, Selçuk Öziş, Uğur Hasekin, Yiğit Özatalay, Yüksel Doğru

Konser:

Cansu Aslan / Soprano, Nimet Çakıcı / Alto, Bas / Uğur Okay, Yiğit Özatalay / Piyano

Müjde Çapraz’ın resİSTanbul sergisindeki video çalışması

Etiketler

Bir yanıt yazın