Hasankeyf’te Tehdit Sürüyor, Mücadele Büyüyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "2015 yılında bitecek" dediği Hasankeyf barajı çalışmaları hızlandırıldı.

Bir yandan baraj yapımı sürerken diğer yandan da tarihi ilçenin sular altında kalmaması için çevre örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin mücadelesi sürüyor. Hafta sonları yaklaşık 10 bin turistin ziyaret ettiği Hasankeyf’te ‘Neolitik Çadır Kamp’ kuran çevreciler, herkesi Hasankeyf’te çadır kurmaya davet etti.

ESNAF DERTLİ

Hasankeyf Kalesi’nin belli saatlerde ziyaretçilere açılması esnafı da zor durumda bırakıyor. Uzun yıllardır Hasankeyf çarşısında esnaflık yapan M. Şah Öztekin, kiralarını bile ödemekte zorlandıklarını belirterek, “Daha önce Hasankeyf yerleşkesinde bulunan Dicle nehri kenarında çardaklar vardı. Dışarıdan gelen yerli ve yabancı konuklarımızı burada konaklıyorduk. Bizim isteğimiz bir an önce Dicle kenarının açılmasıdır. Dicle Nehri’nin kenarının kapanmasından kaynaklı dışarıdan kimse gelmiyor.” dedi.

HASANKEYF’TE ÇADIR KURMA ÇAĞRISI!

Yapılacak olan Ilısu Barajı’nı protesto etmek için Hasankeyf’te Dicle Nehri kenarında ‘Neolitik Çadır Kamp’ kuran ve Hasankeyf’in yok olmasını istemeyen herkesin Hasankeyf’te bir çadır kurması çağrısı yapan Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, “Madem Hasankeyf’in karşısında yeni bir Hasankeyf’i inşa ediyorlar, biz de Hasankeyf’in tarihini, doğasını, kültürünü, Dicle’nin kenarına böylesine bir kamp oluşturalım dedik” şeklinde konuştu. Bulut, “Çadır kente neolitik kent adını kullanarak tarihi neolitik döneme varan bir sembol isimle bu kampı kurduk. Ulusal, uluslararası ve yerel ölçekte ciddi anlamda destekler alıyoruz. Amacımız yeryüzündeki bütün insanlığın eşit, adil ve yaşanabilir bir dünya için farkındalık yaratmaktır. Kampımız süresiz açık olacak. Burada ateş kuyumuzdan tutun, doğal anfi tiyatromuza kadar birçok sanatsal ve kültürel aktivitemizi de devam ettireceğiz. Eylül ayında Sezen Aksu’nun, Ekim ayında da Tarkan’ın gelme olasılığı var. Biz doğa adına, tarih adına, kültür adına bir sembol oluşturma adına adımlarımızı atmış bulunuyoruz” dedi.

MEDENİYETİN TARİHİ VAR

Yaklaşık 3-4 yıldır sürekli Hasankeyf’e gelen Amerikalı Araştırmacı-Yazar John M. Crofoot ise, “Hasankeyf’te vakit geçirmek benim için çok keyifli, çok iyi bir fırsat. Hasankeyf benim için küçük bir Türkiye gibi. Hasankeyf kitap, müze ve tatil olarak görülebilir. Ben Hasankeyf’le ilgileniyorum. Baraj yüzünden Hasankeyf tehdit altında kalıyor” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın